Fotografii reușite cu telefonul

De multă vreme am vrut să scriu un articol despre cum să faci fotografii reușite cu telefonul. De vreo două ori m-am apucat de el, dar nu am reușit să îl termin din diferite motive și mie îmi place să fac lucrurile cum trebuie. Ca să faci o fotografie reușită cu telefonul mobil nu este așa de simplu, nu e ca și cum focalizezi și declanșezi. Mă rog, declansezi e cam mult spus pentru telefonul mobil, dar atunci când apeși pe butonul rotund de pe ecranul telefonului mobil declanșezi într-un fel, în felul telefoanelor mobile.

Există multe fotografii proaste făcute cu telefonul mobil, dar și multe reușite, care este secretul lor? În rândurile de mai jos am structurat un articol cu sfaturi pentru a realiza fotografii frumoase cu telefonul mobil, ține cont de ele și vei reuși. Acestea fiind spuse, trecem la treabă.

  1. Folosește gridul telefonul mobil, cele 4 linii, 2 orizontale și 2 verticale suprapuse pe ecranul telefonului tău. Aceast grid se bazează pe regula treimilor, un principiu al compoziției fotografice. Conform acestei teorii, dacă plasezi punctele de interes, adică punctul care este focalizat la intersecția sau de-a lungul liniilor, fotografia ta va fi mai echilibrată.
  2. Focusează pe un singur subiect. Multe dintre cele mai bune fotografii făcute cu telefonul mobil includ doar un singur subiect interesant. Așadar, asigură-te că focalizezi, înainte să apesi butonul de declanșare.
  3. Folosește spațiul negativ. Acest spațiu negativ se referă la zonele care sunt in jurul subiectului. Atunci când incluzi mult spațiu negativ intr-o imagine subiectul tău va ieși în evidență mai mult și va provoca o reacție mai puternică a privitorului. Care este spațiul negativ? Poate fi cerul, apa, un câmp, un munte, un zid, un perete, o masă dacă fotografiezi mâncare și exemplele pot continua.
  4. Evită zoom-ul. Când faci o fotografie de la distanță ești tentat să folosești zoom-ul, la fel am fost și eu. Am făcut acest lucru atunci pe moment și după aceea am șters fotografia sau filmarea din cauza calității. Dacă faci zoom atunci când vrei să faci o fotografie, acea fotografie în limbaj fotografic va avea zgomot, adică va fi plină de pătrățele mici și urâte (pixeli) și nu vei putea folosi fotografia din cauza pixelilor care se văd pe fotografia ta. Noaptea, este posibil ca pixelii să îți apară pe fotografie fără să dai zoom, din cauza lipsei luminii.
  5. Ochii noștri sunt atrași de reflexii, în special când suntem la munte și vedem reflexille muntelui, a pădurii, a cerului, în apă. Dar reflexiile pot fi găsite oriunde, în ferestre, oglinzi, suprafețe lucioase, noapte când plouă, în ferestrele clădirilor, suprafețe metalice, etc. Caută oportunități și joacă-te cu reflexiile în fotografiile tale.
  6. Folosește liniile conducătoare. În fotografiile în care sunt folosite liniile conducătoare, ele conduc atenția privitorului către o anumită parte a cadrului. Prin liniile conducătoare direcționezi privirea celui care priveste fotografia către subiectul principal al imginii tale, partea focusată. Aceste linii conducătoare pot fi drepte, diagonale, curbe sau pot fi râuri, șine de tren, drumuri, poduri, poteci prin pădure, etc. Folosind liniile conducătoare creezi adâncime într-o imagine.
  7. Caută simetria. Imaginile care conțin simetrie sunt incredibil de frumoase pentru ochiul uman căruia îi place perfecțiunea. Fotografia simetrică înseamnă crearea unei fotografii în două părți egale. Pentru cei care doresc să utilizeze simetria frecvent în fotografiile lor recomand articolul cum sa utilizezi simetria in fotografie.
  8. Fi atent la detalii. Imaginile care pot crea un conținut vizual convingător sunt fotografiile realizate de aproape, close-up-uri, imagini care surpind detaliile mici, complexe și delicate.
  9. Folosește lumina naturală sau artificială, dar nu blițul telefonului. Este foarte greu să găsești o fotografie făcută cu flash-ul telefonului mobil care să zici că este superbă. De regulă „fotografiile” făcute cu smartphone-ul folosind blițul schimbă semnificativ culorile naturale, uneori și cele făcute cu aparatul de fotografiat sunt eșecuri. Din punctul meu de vedere lumina este cel mai important aspect atunci când vine vorba despre fotografie, nu aparatul de fotografiat, nu obiectivele, ci lumina. Dacă ai o lumina frumoasă poți să faci o fotografie reușită cu orice fel de aparat sau telefon. Profită de sursele de lumină naturală sau artificială pe care le poți găsi atât în timpul zilei cât și după apusul soarelui sau noaptea.
  10. Fotografii abstracte. Fără a dezvălui întregul peisaj în ansamblu, fotografiile abstracte sunt menite să surprindă esența unui obiect. Cum trebuie să arate fotografiile abstracte? Trebuie să să fie imagini unice și surprinzătoare. Subiectele perfecte pentru fotografiile abstracte sunt subiecții cu modele de linii sau forme care se repetă.
  11. Folosește modul portret. Modul portret regăsit la telefoanele mobile este un efect de fotografie în care fundalul este in afara focusului, adică este blurat. Însă, efectul nu este unul real, el este produs de procesorul și software-ul telefonului care lucrează împreună pentru a aplica efectul pe o imagine. Uneori, deoarece se bazează pe un algoritm de calcul pentru a crea efectul bokeh (blurat) în modul portret, rezultatele pot varia și modul portret nu oferă rezultatele dorite, sau efectul este exagerat sau nu separă subiectul bine de fundal, sau nu arată bine, în funcție de modelul de telefonul folosit. Utilizând modul portret puteți face fotografii care pot să arate mai profesional.

Sper că acest articol te ajută ca în viitor să realizezi fotografii de impact cu ajutorul telefonului mobil și îți mulțumesc că ai citit acest articol. Toate cele bune!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *