Fotografia de călătorie: Subiecte

Cei mai mulți oameni îmbină vacanța alături de familie împreună cu fotografia de peisaje, monumente ale naturii sau construite și experiențe sălbatice. Acest articol acoperă activitățile populare dintr-o vacanță, oferind sfaturi practice și sugestii care o să te ajute să folosești mai bine timpul petrecut în călătoriile tale și să te întorci acasă cu fotografii spectaculoase.

Când călătorești, un lucru important este ca subiectele tale să fie originale. Este important în timpul călătoriilor tale să te lași purtat de entuziasmul de a vedea și descoperi lucruri noi, oameni noi și bineînțeles, locuri noi. Un lucru poate trece neobservat pentru cei care îl văd în fiecare zi, când pentru ochii unui fotograf care îl vede pentru prima data prin vizorul aparatului de fotografiat, reprezintă o imagine spectaculoasă.

Fotografia în timpul plimbărilor

Drumețiile sunt ideale pentru fotogafie, peisajele sunt adesea pitorești, iar ritmul de mers îți permite să imortalizezi împrejurimile.

Fotografierea animalelor

Fotografierea animalelor în mediul lor natural poate produce rezultate spectaculoase, dar pentru realizarea unor astfel de imagini este nevoie de răbdare, foarte multă răbdare și noroc. Pentru fotografii reușite în viața sălbatică ai nevoie de obiective cu o distanță focală mare, 500-600mm sau mai mare, este o distanță focală eficientă. Dacă nu ai un teleobiectiv, nu este totul pierdut, caută imagini cu un animal sau mai multe în mediul lor natural care pot alcătui o imagine reușită. Utilizează regula treimilor și încadrează subiectul principal la o treime față de marginea de sus sau marginea de jos și față de una dintre laturi. Folosind regula treimilor amplasarea subiectului este necentrată, astfel obții o imagine mai dinamică. Fotografiile cu păsări în zbor oferă satisfacții mari pentru fotografi, motiv pentru care fotografierea păsărilor este poate prea populară. Deși fotografierea păsărilor nu este ușoară, cu mult exercițiu obții rezultate pozitive. Ai nevoie de un teleobiectiv lung, asta pentru ca subiectul să umple o mare parte din cadru sau de preferat tot cadrul. Poți exersa fotografierea păsărilor în zbor cu un obiectiv mediu, 70-200 și apoi să treci la unul cu distanță focală de minim 500mm. Timpii de expunere folosițI la fotografierea păsărilor trebuie să fie mici 1/500 pentru a imortaliza toată pasărea împreună cu mișcările ei. În funcție de pasăre poate va fi nevoie de scazi și mai mult timpul de expunere ajungând la 1/1000 sau chiar 1/2000.
Fotografierea păsărilor mari: pelicani, berze, lebede, cormorani, gâște, se face mai ușor, deoarece se mișcă mai încet. Fotografiază cu soarele în spatele tău și utilizează focalizarea automată continuă, deoarece aparatul va continua să focalizeze atât timp cât butonul declanșatorului este apăsat la jumătate.

Peisaje de iarnă

Peisajele cu zăpadă pot oferi fotografii spectaculoase, însă atunci când fotografiezi zăpada este important să ții cont de balansul de alb și de setările cu privire la expunere, deoarece sistemul de măsurare al aparatului de fotografiat poate fi indus în eroare. Neaparat când fotografiezi zapada și peisajele cu zăpadă să o faci în modul RAW. Acest lucru te va ajuta la reglarea expunerii în cazul în care aceasta e greșită, la post-procesare. Zăpada trebuie expusă corect pentru a-i capta textura unică și aspectul luminos. Datorită faptului că aparatul de fotografiat subexpune scenele cu zăpadă, este indicat să mărești manual expunerea, însă ai grijă să nu supraexpui scena și să pierzi textura zăpezii în punctele „arse”.
Fotografiile care implică sportul de iarnă prezintă aceleași provocări ca și în cadrul fotografiei sportive obișnuită doar cu o singură provocare în plus: expunerea zăpezii. La fel ca în fotografia sportivă în general ai nevoie de un teleobiectiv, 500-600mm, sau de un obiectiv zoom pentru a te apropia de acțiune. Timpii de expunere sunt esențiali pentru fotografia sportivă la un timp de expunere suficient de mic, subiectul va fi focalizat cu claritate; în timp ce cu un timp mare de expunere, de exemplu: 1/250, imaginile vor ieși adesea neclare. Dacă fotografiezi cu un teleobiectiv, fotografiază cu timpi mici de expunere, pentru a compensa mișcarea aparatului de fotografiat. Poți să folosești și timpi mari de expunere pentru imagini artistice neclare.
Pentru a realiza fotografii sportive reușite trebuie să știi unde va fi centrul acțiunii. De exemplu, atunci când un fotografiezi un eveniment de echitație, centrul acțiunii este locul cu săriturile călăreților peste obstacole, în acele momente aparatul de fotografiat trebuie să fie la ochi, setările făcute și degetul pe declanșator.

Vacanță în orașe

O vacanță într-un oraș, indiferent că vrei să fotografiezi un city break sau un sejur de mai multe zile, este o oportunitate nouă să te bucuri de priveliști noi, să cunoști o altă cultură, pur și simplu să ieși din rutină. Planificarea unui traseu este cea mai eficientă metodă pentru a ajunge în locurile importante. Pentru a economisi timp trebuie să studiezi orașul, mijloacele de transport în comun, timpul când apune și răsăre soarele, încă de când ești acasă. O altă abordare ar fi să fotografiezi obiectivele pur și simplu cum le întâlnești.
Cel mai bun moment pentru a începe fotografierea orașelor seara este la amurg, după apus. Luminile stradale, reclamele luminate, clădirile luminate și luminile clădirilor se aprind în momente diferite, dar după apusul soarelui. Bineînțeles și apusul poate fi un subiect interesant pentru fotografie. O hartă turistică poate fi de folos pentru marcarea obiectivelor de fotografiat.

Trasee montane

Traseele montane sunt o experiență spectaculoasă și dificilă. Spectaculoasă din cauză că unele locuri îți pot oferi priveliști de vis și posibilitatea de a explora în detaliu; dificilă din cauză că trebuie să cari echipamente. Cu cât este mai greu traseul montan, cu atât îți va fi ție mai greu ție cu toate echipamentele în spate.

Plimbările

Sunt mai puțin aventuroase decât traseele montane, însă și acestea îți pot oferi priveliști numeroase pentru fotografii frumoase. În funcție de anotimpul în care faci plimbarea poți să gândești diferit compozițiile peisajelor – linii principale, forme, culori, tonuri, unghiuri de
vizualizare sau încadrare. Un avantaj în cazul plimbărilor aproape de casă este că dacă ai ratat lumina ideală, te poți întoarce oricând în același loc, în alte condiții de luminozitate.

Deșerturi

Deșerturile sunt surse minunate de imagini din mai multe motive. Unul dintre ele este soarele, imaginile sunt spectaculoase din cauza luminii clare a soarelui care domină. Alte motive pentru fotografii reușite sunt: lipsa vegetației, lipsa apei, condițiile toride ,etc. Unghiul luminii este foarte important, pentru evidențierea ondulațiilor și a texturii. În deșert lumina este mai puternică decât în alte locuri motiv pentru care relieful și textura rocilor și a dunelor sunt mai spectaculoase atunci când lumina soarelui este mai slabă.

Plajă

Plajele, din punctul meu de vedere, sunt o industrie internațională importantă și au un impact major asupra călătoriilor. Majoritatea locațiilor atractive dacă sunt situate la mare, sunt dedicate exclusiv turismului și divertismentului. Plajele sunt elemente esențiale ale călătorului modern, de asemenea, ele pot deveni subiecte inedite pentru fotografi. Priviri de ansamblu, pe care trebuie să le fotografiezi de la înălțime, alternative minimaliste de pe plajă, oameni care practică diferite sporturi și apusuri sau răsărituri inedite, toate pot fi regăsite pe cardul unui fotograf după o vacanță la mare.

Pe apă

Sunt multe motive pentru care îți recomand să iei aparatul de fotografiat cu tine atunci când mergi într-o vacanță pe apă, fie că traversezi oceanul, faci o incursiune printre insule sau o plimbare cu barca în Delta Dunării. Un lucru important atunci când ești în barcă trebuie să ai grijă maximă de lucrurile tale, buzunarele trebuie să fie inchise tot timpul. Atunci când merg în vacanțe pe apă tot timpul iau cu mine rucsacul foto, asta din cauza subiectelor inedite pe care le găsesc și momente pe care nu le mai trăiesc după aceea, așa că încerc să profit la maxim.
Ce subiecte fotografiez de pe apă? Orașe, porturi, bărci, vapoare, plaje, golfuri, stânci, detalii din barcă, peisaje, păsări, concursuri, etc.

Sfat: Atunci când fotografiezi, fi atent la încadrare și subiect, dar si ce apare în zona neclară, în zona de fundal.

Îți mulțumesc că ai citit acest articol, acesta este ultimul din seria „Fotografia de călătorie”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *