Cum să utilizezi simetria în fotografie

Acest articol te va ajuta să acumulezi informații despre simetrie și tipurile de simetrie cele mai folosite de fotografi. De asemenea, îți voi spune cum să utilizezi simetria pentru a realiza fotografii care atrag atenția. Tot ce trebuie să faci este să parcurgi acest articol până la sfârșit cu atenție. 

Fotografiile simetrice ies în evidență pentru că sunt atractive pentru ochi. Oamenii sunt atrași de perfecțiune și de compoziția care funcționează în armonie. Cu o fotografie simetrică vei putea găsi potențial în cele mai simple lucruri. Atracția nu este singurul lucru care face simetria atât de importantă.

Un beneficiu important al înțelegerii simetriei este să știi să lucrezi cu linii conducătoare. O locație aparent banală poate arăta perfect dacă știi de unde să o fotografiezi. Liniile conducătoare te vor ajuta de asemenea să adaugi profunzime fotografiilor tale, iar ele vor începe să aibă formă și sens. În acest mod compozițiile tale vor ieșiîn evidență și mai mult.  Ca fotograf de peisaje, poți utiliza simetria pentru a crea compoziții puternice cu reflexii în apă, lacurile sunt cele mai bune în acest sens.

Tipuri de simetria utilizate în fotografie

Simetria există sub diferite forme, de la cele mai simple la cele mai complicate. Poți experimenta cu toate tipurile de simetrie cu care dorești, eu mai jos îți voi explica cele mai frecvente tipuri de simetrie pe care fotografii le includ în fotografiile lor.

Simetria verticală

Simetria verticală este cel mai frecvent tip de simetrie. Este adesea folosită în fotografia arhitecturală, accentuează mărimea, forma și designul clădirilor. Simetria verticală este atunci când tragi o linie verticală pe centrul cadrului, iar dacă ambele părți sunt simetrice, fotografia va fi atrăgătoare.

 

Simetria orizontală

Un peisaj montan cu un lac în față în care se vede reflecția și profunzimea muntelui este un exemplu de simetrie orizontală. În cazul simetriei orizontale, compoziția este împărțită prin centru pe orizontală. Astfel de compoziții sunt întâlnite adesea în fotografia de peisaj, în special în momentul în care este prezentă reflexia în apă. Acest lucru poate fi confundat cu alt tip de simetrie, și anume, simetria reflectorizantă. Simetria orizontală nu trebuie tot timpul sa reflecte, în schimb, simetria reflectorizantă trebuie să o facă întotdeauna.

Simetria radială

Dacă ești fascinat de forme circulare, atunci simetria radială este pentru tine. Acest tip de simetrie implică de obicei forme care se rotunjesc cu aceleași modele.

Simetriare flectantă

După cum este numele, simetria reflectantă se referă la compoziții simetrice reflectate. Reflexiile le găsești în: apă, sticlă, oglinzi și suprafețe lucioase.

Echipamente care te vor ajuta să faci fotografii simetrice mai bune

În continuare îți prezint câteva echipamente care o să îți ușureze procesul de fotografiat și care te ajută să faci o fotografie simetrică mai bună, fără să fie nevoie să investești mulți bani.

Trepied cu bule. Trepiedul te ajută să te concentrezi asupra compoziției, fără să îți faci griji ca orizonturile s-ar putea să fie strâmbe, în timp ce nivelul cu bule te ajută să faci fotografii perfect drepte, care nu vor trebui decupate în viitor. Un alt aspect pozitiv atunci când folosești trepiedul este claritatea fotografiilor.

O telecomandă wireless te ajută să faci fotografii de la distanță cu timp de expunere lung, dar poate fi folosită și la autoportrete.

Unde găsești simetria?

Podurile sunt o locație grozavă pentru simetrie, indiferent că este un pod mare pe care trec mașinile sau este o potecă suspendată peste apă pe unde trec oamenii, podurile și podețele sunt subiecte pentru simetrie.

Clădirile sunt alte locuri în care găsești simetria dacă părțile laterale ale clădirii pe care vrei să o fotografiezi sunt identice.

Simetria la evenimente o poți găsi de exemplu în apa din cristelniță, sau dacă sunt doi preoți, încadrezi mireasa între ei, sau alte situații.

În natură simetria o găsești la peisajele cu lacuri în care se reflectă munții, copacii, dealurile, sau un caz particular a fost când am fotografiat pelicanul de mai jos.

Sper ca acest articol te-a ajutat iar fotografiile tale simetrice vor fi mai reușite decât până acum. Toate cele bune!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *