Tehnica contre-jour în fotografie

Probabil ca și fotograf ai auzit de contre-jour, dar știi ce este contre-jour și cum poți folosi această tehnică pentru a obține fotografii spectaculoase? În acest articol îmi propun să explic aceste amănunte, ca la sfârșitul acestui articol să știi exact ce este contre-jour și cum poți folosi această tehnică cu success.

Contre-jour vine din limba franceză și înseamnă contra luminii zilei, în engleză este against daylight.  Este o tehnică fotografică în care camera de fotografiat este îndreptată direct către o sursă de lumină. Unul dintre cazurile frecvente este atunci când subiectul tău este cu spatele la soare și cu fața la aparatul de fotografiat.

Această tehnică, ca și regula treimilor este o regulă care înainte să fie folosită în fotografie, a fost folosită în pictură.

Tehnica contre-jour prezinta prezintă următoarele avantaje:

  • permite obținerea unor fotografii contrastante
  • pune în valoare formele
  • se folosește la apusuri și răsărituri
  • este ideală pentru a crea portrete superbe

Un caz în care contr-jour se poate folosi cu rezutate remarcabile este în cazul portretelor la apus. Plasezi subiectul cu spatele la soare, lumina soarelui creează o anumită atmosferă, astfel pui în valoare o anumită zonă, sau zona din jurul capului, aici mă refer la acele efecte frumoase în care lumina apare prin părul subiectului.

Având în vedere că fotografiezi contra luminii, trebuie să ai grijă să nu supra expui cadrul general sau să sub expui subiectul. Pentru fotografii reușite contra luminii recomand folosirea blițului și/sau a reflectoarelor aurii.

Cu ajutorul blițului poți să controlezi manual cantitatea de lumină dar și direcția. În cazul blițului este recomandat să îl folosești pentru umplerea umbrelor. Când vine vorba despre reflectoare, cele aurii sunt recomandate, sunt în ton cu lumina caldă care vine de la soare, deci se potrivesc de minune. În cazul reflectoarelor o să ai nevoie de ajutor, cineva care să țină reflectorul sau il montezi pe un support și îl reglezi tu, dar este un pic mai dificil.

Recomand în general, dar în special în cazul fotografiilor contre-jour, fotografierea in format RAW, asta pentru a avea “mână liberă” la post-procesare. Imaginile RAW, în comparație cu cele în formatul JPEG, utilizează o compresie fără pierderi și păstrează cea mai mare parte a informațiilor. De asemenea recuperarea unor imagini supraexpuse sau subexpuse, îți oferă un potențial rificat de recuperare în cazul în care ai fotografiat în formatul RAW.

Filtrul de polarizare este un accesoriu important dacă în fotografia ta este prezent și un cer albastru. De asemenea filtrul de polarizare te ajută la reducerea reflexiilor luminii.

Fotografiile contre-jour provoacă un contrast puternic între lumină și întuneric, subliniază linii și forme și creează siluete. Sursa de lumină, fie ea naturală sau artificială, este văzută ca un punct luminos sau ca o strălucire puternică în spatele subiectului. Lumina de umplere poate fi folosită pentru luminarea subiectului.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *