Regula Treimilor în fotografie

În cea mai mare parte, camerele de fotografiat digitale funcționează asemănător cu predecesoarele lor pe film. Dacă stai să te gândești, funcțiile de bază ale unei camere, focalizarea, încadrarea, setarea expunerii, a timpului de expunere și până la declanșare sunt aceleași. Diferența majoră este că filmul a fost înlocuit de senzor, însă, camerele foto digitale oferă o serie de posibilități care nu au fost posibile în cazul filmului. Încă înainte de apariția aparatelor pe film a apărut Regula Treimii.

Compoziția este coloana vertebrală a unei fotografii reușite. Fiecare obiect, atât în focus sau nu, din fotografia ta contribuie la echilibrul general al cadrului.

Regula Treimii este o regulă de bază a compoziției aplicată în fotografie și pictură. Regula Treimilor a început să fie folosită cu mult timp în urmă, înainte de apariția aparatele de fotografiat pe film. Pictorii renascentiști au utilizat această regulă când au realizat că privirea noastră se înderpărtează ușor de centrul unui tablou. Această regulă este folosită de pictori pentru a compune tablouri având ca temă peisajele rurale, încă înainte de anul 1800. În ziua de astăzi, regula treimilor este prezentă și în producția video, designul grafic și marketing.

Unii o numesc regula treimii de aur, alții regula de aur, oricum ar fi ea numită, este importantă din cauză că majoritatea compozițiilor sunt construite cu ajutorul regulei de aur. Regula Treimii înseamnă că elementul esențial al fotografiei, punctul de focus, sau elementele care alcătuiesc compoziția fotografiei, se găsește aproximativ în punctele de la intersecțiile liniilor care delimitează treimile orizontale și verticale.

Plasarea subiectului central oferă cadrului un efect plictisitor dar și static, în timp ce plasarea subiectului în marginea imaginii oferă fundalului o importanță majoră, nedorită, nu dorim să scoatem în evidență fundalul, ci subiectul. Alinierea elementelor compoziției după aceste patru puncte creează mai multă energie și tensiune.

Folosește imaginația pentru a împărți imaginile în treimi pe verticală și pe orizontală înainte de a fotografia, sau poți să activezi gridul. Eu am gridul activat atât la aparatul de fotografiat, la camera de filmat, la dronă și la telefon. Mai nou, poți să activezi gridul și la telefoanele mobile, modelele mai noi permite acest lucru. Gridul împarte ecranul în 9 părți egale prin două linii verticale și doua orizontale. Plasează cele mai importante elemente vizuale din cadrul tău la intersecția liniilor. În cazul peisajelor, regula treimilor se aplică corect dacă linia orizontului va fi plasat de-a lungul treimii de sus sau de jos a imaginii, nu în mijloc.

Important

Subiecții tăi nu trebuie să fie încadrați perfect la intersecția liniilor. Este recomandat să îi poziționezi aproape de punctele rezultate de întersecția liniilor sau liniile prevăzute de această regulă.

Regula treimilor este importantă și în anumite cazuri esențială, dar ca majoritatea regulilor, nu se aplică în fiecare situație.

Sper că ai înțeles regula treimii și îți mulțumesc că ai citit acest articol.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *