Lumina și iluminarea – noțiuni de bază

Lumina și iluminarea sunt elemente fundamentale și interesante în lumea fotografiei, fotografii știu asta dar mai și știu că este mai complicat decât pare.

Lumina este un adevarat limbaj fotografic, iar învățarea acestui limbaj este esențială în construirea și dezvoltarea abilităților fotografice. Fotografii vorbesc despre lumină, despre anumite abilități de a „vedea lumina”. La prima vedere pare un lucru banal, cine nu poate vedea lumina? Însă fotografii se referă la acea capacitate de a observa nuanțele și calitățile luminii, la culoarea diferitelor surse de lumina, densitatea umbrelor, unghiurile, reflexiile luminii și așa mai departe, elemente care pot fi surprinse într-o fotografie.

Observarea nuanțelor și a dinamismului luminii este inestimabilă în realizarea unei fotografii, deschizând o noua lume de imagini potențiale, uneori în locuri în care te aștepți mai puțin. Unele momente te vor surprinde imediat prin unicitatea luminii. Aceste condiții sunt trecătoare, mai ales dacă sunt rezultatul luminii naturale, așadar este esențial să înveți să le recunoști și să le imortalizezi imediat.

De cele mai multe ori există un grad de control asupra luminii, prin urmare va trebui să iei anumite decizii pentru a face fotografia. Trebuie să te decizi asupra modului în care aparatul reacționează la lumină. Cât de intense dorești să fie umbrele? Vrei să păstrezi detalii în zonele luminoase? Pe măsură ce vei stăpâni limbajul luminii, aceste nelămuriri nu vor mai reprezenta obstacole, ci instrumente creative care te ajută să pui în valoare viziunea proprie.

Aparatul de fotografiat te va ajuta datorită controlului simplu și imediat al tuturor variabilelor pe care le întâlnești. Încetul cu încetul, vei învăța să controlezi aparatul și vei intui exact ce fel de setări trebuie să folosești pentru fiecare situație. Aceste lucruri sunt posibile prin cunoașterea luminii, dar în special a modului în care funcționează aparatul.

Pe măsura ce vei învăța să „vezi lumina”, vei putea să descoperi subiecte interesante de fotografiat, dar și cum să le surprinzi cu aparatul foto. Senzorii aparatului de fotografiat reacționează și înregistrează lumina diferit față de percepția noastră. Trebuie să înveți să iți antrenezi ochii și să vezi lumina așa cum este percepută de aparat, trebuie să controlezi fotografia.

Sfaturi:

Pentru fotografia alb-negru este potrivită folosirea contrastului puternic, iar umbrele intense pot fi un element de atracție al compoziției. 

F3.5, ISO 100, 1/200 sec.

Fotografie realizată în metroul din Bari către aeroport. Motivul pentru care am făcut această fotografie a fost poziția lui Gabriel. Fiind copil nu prea avea răbdare și își schimba des poziția, așa că a trebuit doar să fiu pregătit și să aștept momentul potrivit.

În mod tradițional, apusurile sunt momente preferate pentru fotografie, însă, ca subiect, un apus poate fi mai degrabă un subiect banal. 

F8, ISO 400, 1/4000 sec. 

Realizată pe un munte în Syros, Grecia, această siluetă în momentul apusului sugerează foarte bine dragostea dintre mamă și fiu. Au fost necesare multe cadre și un pic de lucru cu subiecții ca să surprind acest cadru.

Am făcut această fotografie din cauză că mi-au plăcut mult coșulețele care sunt folosite pe post de candelabre, într-un restaurant din frumosul orășel Alberobello, Italia. 

F5, ISO 400, 1/100 

Pe măsura ce citești, înveți și evoluezi ca și fotograf, vei începe să remarci mereu nuanțe subtile ale luminii.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *