Salutare!
Am ajuns și la cel de-al treilea articol din seria „Fotografia la nunți pentru miri” în care mai prezint câteva sugestii mirilor. Nu mai pierd timpul, trec direct la fapte.
7. Cum este mai bine să fie ținute lumânările?
Cu siguranță nu te-ai fi gândit înainte de nuntă că asta poate fi un subiect de luat în calcul, nici eu nu m-am gândit la asta, până când, în timpul unei slujbei, anul trecut (2019) am avut un caz oarecum… amuzant… pentru mine: în timpul ceremoniei religioase mirele a ținut tot timpul lumânarea între picioare murdărindu-și astfel pantalonii. Este destul de nasol ca în ziua nunții să ai hainele pătate cu ceară, dar și să fii fotografiat cu lumânarea între picioare, nu este un cadru prea interesant. Mai târziu, dupa ceremonia religioasă și-a dat seama…
În timpul ceremoniei religioase nu pot să intervin peste părintele care ține slujba să le spun mirilor să țină lumânările mai jos sau drepte, sau… Cum ar suna? ”Îmi cer scuze părinte că vă întrerup dar mirii nu țin bine lumânările și nu ies bine fotografiile… Fantastic, nu?🤔”
În unele cazuri lumânările sunt ținute și de miri, în altele doar de nași. Am căutat informații despre acest subiect dar încă nu știu de ce, nu este o regulă general valabilă, voi încerca să clarific acest asepect în 2020 cu un preot care va ține ceremonia religioasă la prima nuntă.
Până atunci de reținut pentru miri, asta dacă o să ineți lumânări, ele trebuie ținute drepte, în mâna stângă, cu dreapta vă faceți semnul crucii, iar flacăra lumânării să nu fie mai sus de nivelul umărului deoarece e inestetic.
În Tulcea de exemplu lumânările sunt foarte lungi, atât de lungi încât stau pe pământ, iar mirii și nașii nu trebuie să le țină efectiv în mână.
8. Cum intră mirii în biserică? Cum se așează în fața altarului?
Cel mai bine este să știți exact ce vreți pentru că voi ca și miri aveți mai multe opțiuni la îndemână și să transmiteți asta maestrului de ceremonii (starostelui), să îl întrebați dacă se potrivește ceea ce vreți voi cu biserica unde veți face ceremonia. Un maestru de ceremonii bun va ști să vă răspundă.
Uneori mirii intră însoțiți de nași, alteori mama însoțește mirele și tatăl însoțește mireasa, este important să stabiliți asta înainte. Oricare este varianta aleasă, intrați în biserică cu capul sus, emoțiile uneori îi fac pe oameni să privească în jos și nu e frumos să ieșiți în fotografii cu privirea orientată în jos.
De asemenea, e indicat să știți exact ce trebuie să faceți când ajungeți în fața altarului și unde să stați. Dacă mireasa este adusă de tatăl ei, atunci când ajunge în fața altarului, e frumos ca mirele să dea mâna cu tatăl miresei și să îi mulțumească.
Mireasa stă în stânga mirelui și mirele în dreapta miresei, în fața altarului.
Nu au fost puține ocaziile când unul sau altul a rămas cu mâna întinsă, sau nu a știut ce să facă, sau s-a întors să plece, apoi s-a întors să dea mâna cu mirele. La o altă nuntă mirii s-au plimbat prin fața altarului până când părintele le-a spus unde să stea.
9. Pozițiile în care stau mirii la ședința foto.
Cred că acesta este cel mai important aspect dintre toate pentru miri. Majoritatea dintre ei spun că nu sunt fotogenici și nu știu cum să stea. Aici ține foarte mult de imaginația fotografului și în egală măsura de perechea de miri. Am avut experiențe foarte frumoase cu miri super faini, dar și experiențe mai puțin frumoase în care mirii erau, cum erau…. cum le spuneam, fix așa stăteau, nici așa nu e bine, să stai crispat și încordat nu este recomandat, chiar dacă toți au fost mulțumiți la sfârșit.
Ca fotograf am întâlnit cazuri când le-am zis mirilor: cum să țină picioarele, cum să își poziționeze corpul, cât de aproape să fie unul de altul, cum/unde să pună mâinile unul pe celălalt, să închidă/deschidă ochii în funcție de poziție, să zâmbească, unde să își direcționeze privirile, să se țina de mână, să se sărute, (a se înțelege sărutul ca fiind simplu pe buze, delicat, nu unul ca în intimitatea voastră), să se mângâie pe obraz, să treacă mirele mână prin părul miresei sau invers, mireasa prin părul mirelui, etc.
Eu ca fotograf ceea ce îmi doresc de la miri este situația în care mirii să își imagineze și să se comporte ca și cum eu nu aș fi acolo deloc, iar ei își petrec împreună cele mai frumoase momente cu: îmbrățișari, săruturi, țineri de mână, dans în natură, sau ceea le place lor să facă.
Fiți convinși că sfaturi și îndrumări veți primi de la mine tot timpul, iar uneori ceea ce vedem la alți miri, poziții în care au ieșit ei bine la alți miri pur și simpli nu se potrivesc. Mi-ar plăcea totodată ca mirii să fie fericiți, spontani, iar orice sugestii au ei, cu tot dragul îi ascult și le punem în aplicare.
Aș dori ca ședințele foto trash the dress să aibă un caracter aparte, să fie ceva deosebit cu cadre mai neobișnuite: fie că este vorba despre un ponton, la munte, langă apă sau, poate fi legat de meseria unuia dintre miri, sau orice altceva vă puteți imagina, fiți cât se poate de creativi!
Dacă doriți fotografii reușite la nunta voastră, stăpâniți-vă emoțiile prea intense și mai ales bucurați-vă din plin de povestea vastră de iubire!
Ingredientul principal este și va rămâne întotdeauna naturalețea mirilor în fața aparatului de fotografiat, bineînțeles, împreună cu nelipsitul zâmbet. Fotografiile la nuntă reflectă iubirea dintre miri, fotograful profesionist doar o surprinde și o imortalizează.
Sunt multe lucruri de spus, așadar o să revin cu alt articol doar pe această temă. Până atunci sper și îmi doresc ca aceste sugestii să vă fie utile pentru a vă crea o zi a nunții cu adevărat minunată.
Pe curând. 😉