Fotografia la nuntă pentru începători: Partea I

Deoarece poate fi dificil să fii la început, să nu te susțină nimeni, să nu găsești informații cu adevărat importante legate de fotografia la nuntă am decis să scriu acest articol pentru cei care sunt la început de drum. Eu fac fotografie la nunți de mai bine de 5 ani, începutul a fost unul foarte, foarte dificil.
Practic am început acest business când au apărut dronele mai performante, gen Phantom 3 Pro, m-am gândit că este o oportunitate mare de a oferi anumite servicii care nu erau disponibile și mi-am imaginat că dau lovitura cu filmarile și fotografii cu drona. Bineînțeles nu a fost așa, mi-am creat doar un venit suplimentar care m-a ajutat și am învățat multe lucruri despre drone, dacă îți plac dronele te invit să citești articolul: Greșeli de evitat când zbori cu drona.
După aceea am început achiziția de echipamente foto și treptat am câștigat experiență în fotografia la nunți și alte evenimente, iată câteva sfaturi:

1. Exersează alături de un fotograf experimentat

Dacă ești începător este util să mergi la evenimente ca fotograf secundar sau asistent, alături de fotografi experimentați. Astfel, nu vei avea presiune asupra ta și în timp o să acumulezi experiență pentru a putea stăpâni și depăși cu succes anumite momente. Dacă o să greșești și cu siguranță vei face asta, nu va fi ceva ce mirii vor observa ci vor fi momente mai puțin importante. De asemenea vei avea ocazia la început să lucrezi cu echipamente mai profesionale.
Nu încerca să imiți alți fotografi, ceea ce funcționează pentru unii, nu înseamnă că va funcționa pentru tine, plus lucrurile nu vor fi făcute în mod natural și se va vedea acest lucru în fotografiile tale.

2. Investește în educația ta fotografică

Nu este suficient să ai cele mai tari echipamente din domeniu, dimpotrivă, cele mai bune echipamente în domeniu nu schimbă nimic la tine, doar calitatea e mai bună, dar vizibilă pentru noi fotografii, nu și pentru clienții noștri. Fără educația ta în fotografie și în special în compoziție și lumină, nu esti decât un apăsător de buton cu nimic diferit față de clienții tăi în afară de aparatul de fotografiat pe care îl ții în mână. Este esențial să asimilezi informații și tehnici pe care apoi să știi să le adaptezi la stilul tău și la ceea ce ți se potrivește în condițiile respective.

3. Fii om!

Înainte de toate fii om. Dacă promiți clienților anumite lucruri ține-te de cuvânt. Oferă materialele în timpul promis la semnarea contractului. Aud diferite povești, din pacate mai multe și nu doar una: a fost un caz unde am fotografiat un botez și le-am oferit fotografiile oamenilor în timpul promis, ei mi-au spus că încă nu primiseră fotografiile de la nuntă, după 1 an și jumătate… și că în contract nu era specificat termenul de editare a fotografiilor. Astfel de lucruri nu le găsesc corecte față de client. Ei te plătesc după nuntă sau în zilele următoare, înainte ca munca ta să fie gata, atunci ține-te de cuvânt. Într-un final au primit fotografiile dar nu le-au plăcut cum erau editate și le-am editat eu fotografiile de la nuntă lor, iar dupa 1 an si 7 luni au avut și albumul de la nuntă… Fii om!

4. Folosirea echipamentelor

Trebuie să știi să folosești echipamentele pe modul manual. Fotografia de eveniment este una dintre cele mai dificile. În cadrul evenimentelor ne lovim de cele mai proaste condiții de iluminare, de la fotografiile în Biserici prost iluminate, la fotografiatul ședințelor foto în lumină foarte puternică și ne întoarcem la sală unde rar găsim condițiile de iluminare care ne convin. Dacă nu știi să folosești echipamentele, învață prima dată, trebuie să le stăpânești.

5. Back-up la fotografii

Back-up, back-up și iar back-up… Materialele fotografiate trebuie să îți fie salvate cel puțin în doua locuri până în momentul predării. Dacă pierzi materialele, probabil că trebuie să te muți în alt oraș pentru a mai putea practica această meserie. În trecut era mai dificil cu salvarea datelor dar în ziua de astăzi este mult mai simplu. Putem să salvăm date în Cloud sau pe HHD-uri externe, sau în ambele locuri, ideea este să nu pierzi materialele până când nu ai vorbit cu clientul și este mulțumit de ceea ce au primit. Cum procedez eu? Eu le păstrez cel puțin 6 luni după eveniment, doar fotografiile editate, asta după ce le-am predat și am recenzii pozitive din partea mirilor.

6. Ținuta fotografilor

Nu uita că te vinzi pe tine în primul rând așa că ținuta gen trening și teneși consider că nu este una potrivită cu care trebuie să abordezi un eveniment, cel puțin nu unul elegant. Un eveniment în care se plantează copaci poate fi fotografiat într-o ținută mai sportivă, părerea mea, dar la nunți, botezuri și alte evenimente asemănătoare eu cred că o ținută casual este mult mai recomandată. Am scris și un articol despre vestimentația fotografilor la nuntă.

În viitor o să revin cu partea a doua a acestui articol, poate chiar și a treia unde o să mai prezint sfaturi care mi se par mie foarte importante la început de drum în fotografia la nunți. 

Sper că acest articol te-a ajutat să devii un fotograf mai bun! Toate cele bune 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *