Fotografia de călătorie: Pregătirea

Înainte de a ieși din casă cu aparatul de fotografiat este bine să îți rezervi timp pentru etapa de pregătire. Scopul este unul simplu: pentru a-ți face viața mai ușoară în timpul călătoriei și pentru a evita posibila dezamăgire că ai ratat posibilitatea unei fotografii superbe.

În acest artiol o să afli cum trebuie să fii pregătit pentru călătorie, indiferent că este o excursie de o zi sau mai mult. Este important să îți rezervi timp pentru a citi diferite informații despre obiectivul pe care urmează să îl fotografiezi pentru a ști ce fel de echipamente iei cu tine.

Există multe modalități prin care poți să îți organizezi călătoria: unii preferă organizare strictă fără a se abate de la programul stabilit, alții refuză un program și acționează sub impulsul momentului. Mie imi place să am un program pentru ceea ce urmează să fotografiez, dar nu este unul strict, poate suferi unele modificări.

Înainte de plecare asigură-te că ai tot necesarul: obiective, carduri, acumulatori, filtre și este important să fie toate curățate.

Cumpără o hartă turistică, eu mă bazez mult pe hărți pentru drumeții sau peisaje, totodată folosesc mult GPS-ul telefonului mobil și locația în timp real indiferent că sunt în România sau în altă țară.

Lista de fotografii

Începe de obicei înainte de plecarea în călătorie, când stabilești ce obiective fotogafiezi. Un lucru important atunci când o faci este să fii conștient că nu poți fotografia totul. Lista de fotografii în practică este dinamică, scade sau urcă, în funcție de modul de lucru și tipul călătoriei. Eu o folosesc ca un reper ocazional. În călătorii vei observa că unele fotografii care la început par o idee bună, la fața locului se pot dovedi imposibile, dar același lucru este valabil și invers:la fața locului vei descoperi alte posibilități pe care nu le știai posibile până când nu ai ajuns acolo.

Dacă te gândești de la început la problema abordării, fotografiile pot fi mai complexe și originale. Sunt câteva aspecte pratice de bază:

Pe ce distanțe focale ale obiectivelor te concentrezi?
Ce condiții de iluminare cauți?
Fotografiezi la scări diferite? De la peisaje la prim-plan-uri?

Pentru călătoriile în natură recomand un rucsac ușor și rezistent.

Alte aspecte subtile de abordare și stil depind de abilitatea și creativitatea fotografului.

Un sfat valabil este că trebuie să fii la locul potrivit, în momentul potrivit și evident trebuie să știi cum să faci o fotografie, noțiuni despre setări, sensibilitatea ISO, timpul de expunere, compoziție, lumină și altele.

Setul de călătorie

Poate să cântărească până la 10 kg sau mai mult. Cu două obiective 70-200 și 150-600, ai deja ai peste 4 kg. Mai adaugi încă vreo 3-4 obiective, body-ul, un trepied, un mini trepied, filtre, 4-5 carduri, acumulatori și baterii, un bliț și alte accesorii, o sticlă de apă și ceva de ronțăit. Dacă pui și o dronă, ai ajuns la 10 kg lejer.

Un accesoriu aproape indispensabil într-o călătorie este trepiedul. Majoritatea fotografilor au reticiențe în privința trepiedului, printre care și eu, dar este foarte util în extinderea gamei din timpul călătoriilor. Exemplul cel mai bun este posibilitatea capturării fotografiilor în timpul serii și nopții cu un timp de expunere lung, care nu le poți fotografia altfel. Într-adevăr, îngreunează ritmul fotografiereii, este mult mai plăcut să fotografiezi cu aparatul în mână. Având în vedere aceste aspecte, majoritatea fotografilor care merg într-o călătorie de câteva zile iau cu ei trepiedul, chiar dacă acesta rămâne în mașina sau în camera de hotel în majoritatea timpului.

Sper că informațiile din acest articol te-au ajutat. Îți mulțumesc că l-ai citit!

Toate cele bune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *