Fotografia alb-negru

Nicephore Niepce a fixat prima oară definitiv o fotografie alb-negru în anul 1826. Din punct de vedere tehnic, atât se putea la vremea respectivă. Ideea de fotografie color a apărut încă de la începutul fotografiei, dar a fost posibilă doar în 1903, atunci când s-a inventat procesul autocrom. Începând cu jumătatea secolului XX fotografia color era ceva la ordinea zilei, însă fotografia alb-negru nu a dispărut, dimpotrivă a căpătat o identitate particulară.

Indiferent de conținut, imaginea depinde de elemente compoziționale strânse legate cu liniile, formele precum și cât de mult se pune accent pe lumină și întuneric. Acestea sunt calități foarte importante în special pentru fotografia alb-negru. Lipsa de culoare în fotografia alb-negru îndreaptă focalizarea atenției către celelalte relații din fotografie.

Contraste puternice

Pentru fotografia alb-negru este potrivită folosirea contrastului puternic. Umbrele intense pot fi un element de atracție al compoziției. Contrastele puternice le găsești în soarele de la amiază, poziția soarelui este perpendiculară pe pământ din cauză că soarele a atins zenitul, umbrele sunt foarte puternice din cauză că soarele luminează cu toată puterea. Fotografia alb-negru este potrivită pentru acest moment, atunci poți compune imagini dinamice, însă utilizarea contrastului ridicat înseamnă compunerea fotografiei cu umbre puternice, fără trăsături.

Tonurile de gri
F/5.6, 1/1000, ISO 200

Chiar dacă contrastele puternice sunt potrivite pentru fotografia alb-negru, trebuie să oferi mare atenție și tonurilor de gri, adică trăsăturile și detaliile fotografiei. Cu cât sunt mai multe, cu atât mai bine. În funcție de cadrul ales, evită albul și negrul pur în fotografiile alb-negru. Alb și negru sunt doar două culori și atunci când sunt prezente în fotografii sunt fără detalii, fără trăsături. La procesarea imaginii acordă atenție canalelor de culoarea RGB (Red, Green, Blue).

Formatul RAW

După realizarea fotografiilor următorul stadiu este editare lor. În funcție de modul în care ai ales să faci fotografiile, JPEG sau RAW, volumul de muncă este mai mare sau mai mic, însă scopul editării este obținerea celei mai bune calități a imaginii.

F/2.8, 1/250, ISO 100

Fotografiază în formatul RAW. Acest format înregistrează mult mai multă informație și te ajută ulterior în procesul de editare al imaginii. Cum? Prin modificarea expunerii, balansului de alb, distorsiunilor, intensității culorii și permite o mai bună reducere a zgomotului de imagine. 

Formatul JPEG suferă diferite compresii, are dimensiuni mai mici, nu suportă modificări complexe, iar în comparație cu fișierul RAW este calitativ mai inferior.

Dezavantajul formatului RAW este spațiul mare pe care îl ocupă, dar pentru asta sunt carduri de memorie mari și HDD-uri externe pentru salvarea datelor.

Optimizarea fotografiilor alb-negru

Operațiile de editare pot fi realizate cu orice aplicație, cea mai utilizată este Adobe Photoshop, însă sunt și alte programe care sunt dedicate unor aplicații particulare. Modalitățile de lucru depinde de la fotograf, la fotograf, la unii modalitatea de lucru constă în mai mulți pași într-o aplicație, la alții, presupune trecerea de la o aplicație la alta.

F/8, 1/400, ISO 100

Există multe procedee prin care se pot aduce modificări radicale unei fotografii, este esențial să nu suprascrieți fișierul original. Cea mai practică metodă este să faceți copii de rezervă chiar în momentul în care le descărcați pe calculator.

Atunci când fotografiezi alb-negru este important să folosești sensibilitatea ISO mică, ISO 100, ISO 200, pentru a evita apariția zgomotului.

Realizează fotografia color iar apoi la procesare transform-o în alb-negru. De ce? Fotografiile realizate color stochează mai multă informație decât fotografiile realizate direct alb-negru din aparatul tău de fotografiat.

Dacă dorești să faci fotografiezi alb-negru direct din aparatul de fotografiat atunci fotografiază în format RAW. De ce? Îți oferă șansa de a reveni în format color în faza de procesare dacă consideri că este necesar.

De ce fotografiez eu alb-negru?

Îmi place foarte mult cum arată, îmi place că au dramatism, în alte cazuri vreau să atrag atenția celui care privește fotografia cât se poate de mult pe subiect, astfel, elimin alte elemente color care îl va distrage cu siguranță pe privitor. Mai jos găsești o galerie a fotografiilor alb negru care îmi plac mie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *