Controlează profunzimea de câmp

Diafragma are scopul de a regla cantitatea de lumină care ajunge la senzor, dar de asemenea reglează și cât de mult din scena este focalizată. Câmpul de profunzime sau profunzimea de câmp este direct controlată de diafragmă. Cu cât este mai mare deschiderea diafragmei și numărul de f-stop-uri mai mic, cu atât este mai putin profundă adâncimea câmpului. Cu cât este mai mica diafragma și mai mare numărul de f-stop-uri, cu atât este mai profundă adâncimea câmpului.

F/5.6, 1/1000, ISO 400

Profunzimea de câmp se referă la zona din fața și din spatele punctului pe care ai focalizat. Pentru a te asigura ca profunzimea de câmp este potrivită pentru subiectul tău, trebuie să fii atent și să vezi câtă profunzime de câmp, mare sau mică, iți oferă o anumită valoare f-stop, să vizualizezi pe ecranul aparatului de fotografiat și să faci modificările necesare pentru a obține profunzimea de câmp perfectă pentru subiectul tău, adică să crești sau să scazi numărul f-stop.

Proporția câmpului de profunzime este dată de distanța focală, deschiderea diafragmei, distanța până la punctul focalizat și dimensiunea senzorului. În rândurile de mai jos le voi explica pe fiecare în parte.

1. Distanța focală este cea care determină cât de mare este nivelul de zoom. Este exprimată în milimetri și este lungime deschiderii sau închiderii zoom-ului obiectivului. Cu cât numărul de mm este mai mic (18mm), cu atât mai mic este nivelul de zoom, adică avem o vedere largă. Dacă numărul de mm este mare (200mm), nivelul de zoom este mare și unghiul va fi îngust, vom avea o vedere mică din ceea ce este efectiv în fața noastră.

2. Deschiderea diafragmei.

F/7.1, 1/1000, ISO 200

Dacă folosești o diafragma mică, închisă (ex: F/16, F/22) vei putea să focalizezi tot ce se află în fața ta, din prim-plan și până la linia orizontului. Eu folosesc această setare în principiu la peisaje, clădiri și orașe fotografiate noaptea, dar poate fi folosită și în alte domenii.

Dacă folosești o diafragma mare, deschisă (ex: F/2.8, 2.5, 1.8) vei putea să izolezi cu succes un portret pe un fundal neclar, blurat, atrăgând atenția
asupra portretului foarte bine focalizat. Folosesc această setare la portrete, fotografii de produs, fotografii la evenimente dar și în alte împrejurări când vreau să izolez un subiect pe un fundal blurat.

F/6.3, 1/500, ISO 1000

3. Distanta până la punctul focalizat este distanța de la aparatul de fotografiat și până la subiect, în acest caz nu are nicio importanță echipamentul pe care îl folosești. Cu cât te apropii mai mult de un subiect, cu atât profunzimea de câmp va scădea, adică izolezi subiectul mai bine și „blurezi” fundalul. În cazul în care iți dorești o profunzime de câmp mare, trebui să te îndepărtezi de subiect.

4. Dimensiunea senzorului aparatului de fotografiat

Profunzimea de câmp – depth of field, cum se numește în limba engleză – este mai redusă la aparatele care au senzorul mai mic de exemplu aparatele crop au un senzor mai mic, față de aparatele full-frame,

Iau ca și exemplu aparatele foto Nikon DSLR, modele DX și FX și obiectivul 150-600mm. Un aparat de fotografiat Nikon din categoria DX are un senzor de imagine mai mic decât modelul FX. Aici intervine factorul de multiplicare de 1.5x, ceea ce înseamnă că un obiectiv de 150-600mm pe un model DX va avea aceeași vedere ca un obiectiv de 150-600mm x 1.5 = 225-900mm pe un aparat FX.

F/16, 10 sec, ISO 100

Odată ce vei înțelege cum funcționează aceste patru idei exprimate mai sus o sa deții controlul asupra elementelor pe care le fotografiezi.

Sfaturi:

Atunci când fotografiezi este importantă atât expunerea clară a subiectului dorit, dar de asemenea este foarte importantă și estomparea (blurarea) subiectelor nedorite, dar și cât de mult dorești să fie estompate. După vizualizarea fotografiei pe ecranul aparatului de fotografiat, poți să decizi dacă dorești să estompezi mai mult subiectele nedorite sau mai puțin.

În partea de mai jos sunt câteva exemple unde poți să vezi rezultate de profunzime de câmp.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *