Ce este și cum funcționează diafragma?

Indiferent că folosești o cameră digitală compactă sau un aparat DSLR, scopul diafragmei este același, de a regla cantitatea de lumină care trece prin lentila obiectivului spre senzorul aparatului de fotografiat.

Diafragma este reprezentată de F/număr sau f-stop, acest raport reprezintă cantitatea de lumină care pătrunde prin obiectiv la senzor.
Cu cât este mai mică valoarea f-stop, de exemplu, F/1.8, cu atât mai mare va fi deschiderea diafragmei, deci va ajunge mai multă lumină la senzor. Cu cât va fi mai mare valoarea f-stop, exemplu F/16, cu atât mai mică va fi deschiderea diafragmei, deci va intra mai puțină lumina prin obiectiv la senzor.

Diafragma permite să ajungă mai multă sau mai puțină lumină la senzor, în funcție de cât de mult este deschisă sau închisă. Senzorul este un element sensibil la lumină al aparatului de fotografiat. Deschiderea diafragmei depinde de obiectivul folosit, astfel obiectivele de kit vin cu o diafragmă variabilă care se poate deschide până la maxim F/3.5. (exemplu obiective de kit: 18-55mm, 18-140mm, 18-105mm).

Spre deosebire de sensibilitatea ISO care atunci când este mărită ne oferă mai multă lumină dar facem un sacrificiu privind calitatea prin apariția zgomotului pe fotografie, în cazul diafragmei nu pierdem din calitatea fotografiei ci din profunzimea de câmp.

Deschiderea maximă a diafragmei diferă în funcție de obiectiv, la majoritatea teleobiectivelor, diafragma maximă este variabilă, ceea ce înseamnă că se va mări când fotografiezi la distanțe mari și se va micșora când fotografiezi de aproape. La distanțe mari va ajunge mai puțină lumină la senzor, iar la distanțe mici va ajunge lumină mai multă la senzor.

La obiectivele fixe de portret, 35mm, 50mm, 85mm și nu numai, diafragma se poate deschide până la F/1.4 și F/1.8 ceea ce înseamnă că ajunge mult mai multă lumină în comparație cu F/3.5. De asemenea la unele obiective zoom, gen 70-200mm, sau 17-50mm, 17-70mm, 24-70mm diafragma nu este variabilă și se deschide până la F/2.8. Dacă diafragma nu este variabilă atunci ai control asupra diafragmei pe toată plaja focală, adică poți seta diafragma la F/2.8 și când ești cu zoom-ul deschis la maxim. Aceste sunt cele mai bune obiective, dar și cele mai scumpe.

Pentru a fi capabil să folosești diafragma corect este important sa înțelegi foarte bine cum sunt numerotate f-stop-urile și bineînțeles, de ce. Numărul disponibil de f-stop-uri complete sau parțiale de pe un anumit obiectiv variază de la caz la caz în funcție de marca și modelul obiectivului, dar un lucru este sigur, toate obiectivele folosesc aceeași secvență de f-stop-uri complete. Urmărește imaginea de jos pentru a înțelege care sunt f-stop-urile complete și care sunt cele parțiale.



Atunci când treci de la o setare de F/8 la F/5.6 (o deschidere cu un stop întreg), dublezi cantitatea de lumina ce ajunge la senzor. Dacă închizi diafragma cu un stop și schimbi de la F/8 la F/11 (și aceasta este o modificare tot cu un stop întreg) vei reduce la jumătate cantitatea de lumina care ajunge la senzor. Acest lucru este valabil la toate modificările de f-stop-uri întregi. Mai jos este un exemplu de 3 fotografii a ceea ce am spus mai sus, ISO 800, 1/50, F/5.6-F/8-F11, de pe trepied.

 

Pentru a înțelege mai bine cum funcționează diafragma, poți să o compari cu ochiul uman. Cu cât sunt mai larg deschise pupilele, cu atât pătrunde mai multă lumină și invers.

Ceea ce trebuie să reții din acest articol este că, F/număr mic înseamnă diafragmă deschisă, deci mai multă lumină. F/număr mare înseamnă diafragma închisă, deci mai puțină lumină.

În fotografiile de mai jos am folosit doar f-stop-uri întregi. Fotografiile le-am făcut de pe trepied, am folosit ISO 800 și un timp de expunere de 1/50, doar pentru a amplifica luminozitatea iar rezultatele să fie mai vizibile. F-stop-urile sunt precizate pe fiecare fotografie. Observați diferența de luminozitate dintre f-stop-uri dar și diferența de profunzime.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *