Ce este gripul? Chiar avem nevoie de el?

Pot să îți răspund simplu și direct, nu, nu avem nevoie neaparat de el. Eu personal nu folosesc și nu o să folosesc grip niciodată, din simplu motiv că nu îmi place. Am încercat, am văzut, nu mulțumesc! Dar, nu este vorba doar despre mine și gusturile mele, este o discuție mai amănunțită, iar părerea mea este că merită aprofundată un pic.

Cu siguranță ai văzut un grip în partea de jos al unui aparat de fotografiat, este mare, voluminos și folosirea lui depinde de preferințele fotografului, din moment ce există pe piață un astfel de accesoriu, cu siguranță este folositor pentru o parte din fotografi. 

Funcția unui grip-ul sau battery grip, este în denumirea numelui.  Un grip îmbunătățește priza asupra aparatului de fotografiat și crește autonomia aparatului digital prin utilizarea a doi acumulatori simultan.

Majoritatea gripurilor oferă butoane de comandă pentru declanșare, selectarea punctelor de focalizare dar și a altor funcții, folositoare în cazul fotografiilor portret, când ții aparatul de fotografiat pe verticală.

Părerile fotografilor cu privire la grip sunt diferite. Unii fotografi consideră că aparatele de fotografiat sunt destul de mari și de grele, așa că nu au nevoie de greutate în plus. Alții au îmbrățișat îndelung strânsoarea și nu știu cum ar putea trăi fără ea. Preferința personală este un factor important cu privire la grip.

Există însă și alte detalii de luat în considerare. DSLR-ul dumneavoastră mediu este proiectat ergonomic pentru fotografierea confortabilă a peisajului, nu portretului. Gripurile există pentru a face fotografierea portretului mai confortabilă prin includerea unui al doilea buton de declanșare pe partea laterală a mânerului. Când aparatul foto este rotit, puteți utiliza butonul pentru a face fotografii de portret, așa cum ați face o fotografie landscape, pe orizontală.

Gripurile, prinderile, în limba română, sunt utile și pentru cei cu lentile mai lungi sau mai grele. Folosirea unui obiectiv greu pe un DSLR relativ ușor poate cauza probleme de echilibru și poate grăbi oboseala la fotografiere. Unii sugerează că greutatea suplimentară a unei prinderi a bateriei poate acționa ca un contrabalans, ceea ce face mai ușoară menținerea unei fotografii constante. Eu nu știu ce să zic, fac multe plimbări în natură și îmi place să fotografiez animale, dar nu am simțit probleme la echilibrul aparatului, asta folosind un obiectiv Sigma 150-600, care are 2 kg.

Acestea fiind spuse, dacă călătorești sau pui camera în jurul gâtului, este posibil ca un grip să nu fie practic, în ceea ce privește dimensiunea și greutatea. Dar, mai important, că dimensiunea suplimentară ar putea face dificilă încadrarea camerei într-o geantă sau cutie.

Totuși, deținerea unui grip se referă la compromisuri. Posibilitatea de a adăuga un pachet de baterii secundare poate fi utilă pentru lansări extinse în care reîncărcarea s-ar putea să nu fie posibilă, ceea ce face ca mărimea și volumul suplimentar să merite pentru unii. Unele gripuri permit chiar utilizarea bateriilor/acumulatorilor AA standard.

Avantajele utilizării gripului:
  1. Stabilitate mai bună
  2. Autonomie mai mare
  3. Ergonomie crescută la fotografierea pe verticală
Dezavantajele utilizării unui grip:
  1. Creșterea volumului camerei de fotografiat
  2. Creșterea greutății
Cum alegi un grip?

Dacă totuși te-ai hotărât să îți achiziționezi un astfel de accesoriu, în primul rând trebuie să verifici compatibilitatea gripurilor/prinderilor disponibile pe piață cu modelul de aparat foto. Fiecare model de aparat DSLR este compatibil cu un anumit model dedicat de grip. Un grip compatibil cu Nikon D3400 cu siguranță nu este compatibil cu Nikon D750. Daca alegi un grip al unui producător independent, trebuie să fii atent la compatibilitate. Este important să poți verifica compatibilitatea într-un magazin de specialitate, inainte de a cumpara. De asemenea, odată montat pe body, trebui să stea fix, fără niciun fel de jos între body si grip.

În schimb, dacă alegi un grip compatibil produs de același producător ca și al aparatului de fotografiat cu siguranță nu va fi nicio problemă de compatibilitate între cele două. De asemenea, la produsele originale este exclus să fie joc între grip si body.

Prețurile sunt de la 200-300 de lei și urcă până la peste 3000 de lei, asta în funcție de modelul de aparat foto pe care il deții și de modelul de grip pe care il alegi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *