Unul dintre subiectele dezbătute în fotografie fără încetare este despre diferența dintre RAW și JPEG. Unii fotografi preferă să fotografieze doar în formatul RAW, alții doar în formatul JPEG. Eu fotografiez în ambele. RAW pentru a avea confortul și libertate atunci când vine vorba de a edita fotografiile, JPEG în cazul în care doresc să am acces rapid la fotografie pentru postări pe Social Media direct de pe telefon.
Îmi aduc aminte acum mulți ani când uitându-mă prin setările aparatului am dat peste RAW. Oare ce este RAW? Ce face? Mă ajută la ceva? Să vedem ce face, am zis eu pe atunci. Primul lucru pe care l-am observat a fost cum dintr-o dată cardul meu de memorie a devenit mult prea mic, de la câteva mii de fotografii în JPEG, acum pot să fac doar câteva sute… mai mult de atât, nici măcar nu am putut deschide pozele pe laptop… Lucrul pe care l-am făcut după aceea a fost să schimb înapoi pe JPEG.
În acest articol voi aprofunda avantajele și dezavanjele celor doua formate, RAW și JPEG, pentru a te ajuta pe tine să nu faci aceeași greșeală pe care am făcut-o eu. Este esențial pentru fotografi să înțeleagă formatele de fișiere și diferențele dintre ele, pentru că atunci când trebuie să alegi, să faci alegerea corectă. Deci, ce este formatul RAW în fotografie digitală și care sunt avantajele și dezavantajele atunci când îl comparăm cu formatul JPEG?
Un fișier RAW este de asemenea cunoscut și sub denumirea de „negativ digital” și conține date neprocesate sau procesate la minim de senzorul aparatului de fotografiat. O imagine RAW trebuie să fie editată înainte să fie tipărită, distribuită sau afișată. Fișierele JPEG pot fi ușor deschise, vizualizate sau tipărite.
Pentru ca programul software să poată lucra cu un fișier RAW, acesta trebuie să fie compatibil cu modelul de camera foto cu care a fost capturată imaginea RAW, asta din cauză că formatul RAW nu este un format standard, însă programele software importante fac update-uri frecvente cu privire la aparatele noi formatele RAW noi apărute pe piață, pentru a nu întâmpina dificultăți atunci când dorești să procesezi fotografiile de la ultimul model de aparat foto apărut pe piață.
Ceea ce este extraordinar acum, începând de la cele mai ieftine aparate de fotografiat, până la modelele de vârf, toate au obțiunea de a fotografia în formatul RAW. Mai mult de atât și unele telefoane mobile au obțiunea de a salva fișierele în format RAW.
Avantajele folosirii formatului RAW
- Mai multă culoare. O fotografie JPEG pe 8 biți poate conține doar 16.8 milioane de culori și valorile tonale pentru roșu, verde si albastru sunt de 256 de nuanțe. O fotografie RAW pe 12 biți poate conține până la 68,7 miliarde de culori, 4.096 valori tonale pentru roșu, verde si albastru. Mergând mai departe la o fotografie RAW pe 14 biți poate conține până la 4.4 trilioane de culori iar valorile tonale ajung la 16.384. Unele camere de fotografiat cu perfomanțe foarte ridicate ajung să înregitreze imagini RAW de 16 biți care ajung la niște valori absolut uluitoare.
- În cazul în care altcineva folosește fotografiile fără acordul tău, drepturile de utilizare a fotografiilor în format RAW este cea mai palpabilă dovadă a faptului ca esti proprietarul fotografiei brute. Fișierele JPEG pot fi ușor manipulate în timp ce fișierele RAW pot fi utilizate ca dovadă a proprietății și a autenticității fotografiei.
- Având îm vedere că formatul RAW stochează mai multă informație, poți regla spațiul color după captarea imaginii. Spațiul de culoare, cum ar fi sRGB sau Adobe RGB nu este salvat în imaginile RAW, ceea ce înseamnă că îl poți schimba în orice spațiu color mai târziu.
- Recuperare unei fotografii subexpuse sau supraexpuse capturată în formatul RAW oferă un potențial de recuperare mult mai ridicat în comparație cu formatul JPEG.
- În comparație cu formatul JPEG, imaginile RAW utilizează o compresie fără pierderi.
- Detalii mai bune și posibilitatea de a corecta balansul de alb la post-procesare.
Dezavantajele folosirii formatului RAW
- Formatul RAW necesită timp la post-procesare și o conversie într-un fișier gen JPEG înainte de a fi trimise clienților pentru a putea fi vizualizate.
- Mai mult spațiu de stocare. Fotografiile salvate în formatul RAW ocupă mult mai mult spațiu în comparație cu imaginile salvate în JPEG. Asta înseamnă mai puține fotografii pe cardurile de memorie și mai mult spațiu de stocare pe calculator și HDD-uri externe.
- Formatul RAW nu este standardizat, astfel, software-ul de la Nikon nu poate citi fișierele RAW de la Canon și invers.
- Copiile de rezervă durează mai mult având în vedere dimensiunea fișierelor mai mare.
Avantajele folosirii formatului JPEG
- Imaginile JPEG și toate setările cum ar fi balansul de alb, saturația culorilor, claritatea, curba tonurilor, etc, sunt deja aplicate imaginii, așadar la post-procesare ai mâinile legate, dar imaginile sunt gata de utilizare după ce ai luat degetul de pe declanșator.
- Salvări de date rapide din cauza dimensiunilor mai mici ale fișierelor.
- Datorită dimensiunii reduse comsumă mai puțin spațiu de stocare.
- Având în vedere dimensiunea mică, poți să fotografiezi mai mult pentru o perioadă mai mare.
- JPEG este un format extrem de practic din cauză că cele mai multe dispozitive moderne acceptă acest format.
Dezavantajele folosirii formatului JPEG
- 8 biți. Formatul JPEG este limitat la 8 biți, ceea ce limitează formatul JPEG la 16.8 milioane de culori. Toate celelalte culori pe care camera ta le poate înregistra, sunt efectiv ignorate atunci când realizezi o fotografie JPEG.
- Imaginile JPEG conțin infomații originale mai puține în comparație cu imaginile RAW.
- Recuperarea fotografiilor datorită expunerii greșite, va fi mult mai dificilă, în unele cazuri imposibil de realizat.
Concluzia
Fișierul în format RAW este o fotografie care păstrează cea mai mare parte a informațiilor de la camera de fotografiat, precum claritatea și contrastul fără procesare și comprimare, dar fișierele RAW trebuie convertite în JPEG sau alte formate de imagine care sunt mai convenabile pentru imprimare și distribuire. Eu personal prefer calitatea și posibilitatea mult mai mare la post-procesare pe care mi-o oferă formatul RAW în comparașie cu formatul JPEG, iar dacă este să aleg între ele, aleg din start, fără discuție RAW.
Formatul JPEG este un format utilizat frecvent, dar care va fi comprimat de aparatul de fotografiat în momentul apăsării declanșatorului, deci conține mai puține informații iar la post-procesare nu avem aceeași mână liberă ca și în cazul formatului RAW, însă este un format de imagine foarte popular și poate fi deschis cu ușurință pe toate dispozitivelor, tabletă, telefon, calculator, etc.
Daca te uiți la fotografiile din acest articol, o jumătate este supraexpusă sau subexpusă, cealaltă jumătate este expusă corect. Jumătățile expuse corect au fost fotografiate în formstul RAW și editate după aceea. Dacă erau fotografiate în formatul JPEG, te asigur că nu puteam să obțin aceleași rezultate.
Acum știi care este diferența între cele două formate, rămâne să decizi tu pe care dintre ele să îl folosești. Oricare ar fi, îți mulțumesc că ai citit acest articol și îți doresc lumină bună și multă sănătate!