Achiziționarea unei camere DSLR second hand

Consider că este un subiect destul de interesant cu multe lucruri importante de abordat, motiv pentru care am decis să scriu un articol cu sfaturile și trucurile pe care ți le recomand să le folosești atunci când achiziționezi o cameră de fotografiat DSLR second hand. Eu personal nu achiziționez aparatură la mâna a doua, dar dacă tu decizi că vrei să achiziționezi un DSLR atunci acest articol ți se potrivește.  

După ce ai stabilit modelul de cameră second hand dorit, tot ce trebuie să faci este să iei legatură cu vânzătorul pentru a-i transmite că vrei să cumperi camera de fotografiat și că ai nevoie de aproximativ o oră pentru a o putea testa și verifica. Nu cumpăra aparte foto second-hand din alte localități fără să le testezi. Pentru primul pas nu este neparat nevoie să vă întâlniți, ci poți să îi adresezi întrebările de mai jos într-un mesaj pe What’s Up sau Messenger.

  1. Întrebări și răspunsuri

De unde ai cumpărat camera? Ești singurul proprietar? Pentru ce ai folosit camera, video sau foto? Ce fel de fotografii ai făcut cu ea? De eveniment? Sport? Peisaj? De cât timp ai această cameră? Ai documente care să ateste că tu ești proprietarul camerei? (neaparat trebuie văzute) Ai toate echipamentele originale? După care aș încerca o căutare pe Facebook, Instagram cu numele lui pentru a vedea ce fel de fotografie face și dacă a folosit aparatul pentru foto sau pentru video, doar mă asigur că informațiile transmise sunt corecte.

Adresându-i aceste întrebări îmi creez o impresie generală despre cameră. Dacă nu are factură originală și/sau nu are echipamente originale, poate fi furată și nu mă interesează astfel de tranzacții.

  1. Verificarea shutter-ului

Cei care vând în mod normal știu ce vând și pun shutter counterul direct în anuț, dar mai sunt și cei care nu pun. Oricum ar fi, prefer să verific eu shutter counterul direct la fața locului. Poți face acest lucru cu ajutorul unei fotografii făcută cu acea cameră și urcarea ei pe unul dintre următorele site-uri: camerashuttercount.com sau myshuttercount.com. Acest lucru îți va spune numărul shutterului din acel moment și astfel poți să vezi diferența dintre anunț și realitate. Dacă sunt considerabil mai multe cadre decât în anunț, de exemplu peste 3000 – 5000, te va ajuta la negociere.

  1. Inspecția camerei

Dacă trecem de primele două teste, pasul următor este inspecția camerei de fotografiat. Astfel îi cer ca în momentul în care vine cu camera aș vrea să fie baterie încărcată la maxim pentru a putea să fotografiez tot ce doresc și încep prin a verifica sănătatea acumulatorului, verificarea locașului în care intră acumulatorul cât și acumulatorulor în general și dacă sunt urme de coroziune.

Continui cu verificarea generală a body-ului de urme de uzură, zgârieturi și lovituri. Fiecare dintre noi știe ce însemnă o zgârietură fină, urme de uzură sau o lovitură mai puternică.

Următorul pas este introducerea unui card în aparat, sau în cazul aparatelor cu două sloturi, două carduri, carduri pe care le aduc eu de acasă pentru a verifica cum se comportă aparatul de fotografiat cu alte carduri. Verific funcționalitatea sloturilor pentru a mă asigura că totul este în regula.

După aceea, verific fiecare mufă pe care o deține body-ul respectiv, indiferent că este mufa Jack, HDMI sau patina de la bliț, asta înseamnă să îți duci și un bliț cu tine. Poate găsești o defecțiune la una din mufe, chiar daca nu folosești acea mufă, poți obține un preț mai bun la negocierea prețului.

De asemenea prefer să duc și unul sau două obiective pentru a verifica dacă se prind bine de body și să fac câteva fotografii.

Mai verific:

– butoanele să văd cum le simt, cum se apasă

fotografiere în RAW, RAW + JPEG și JPEG

– fotografierea la timpi diferiți de expunere pentru a auzi dacă ceva este în neregulă

– folosesc funcția Mirror Lock Up pentru a menține oglinda ridicată și a vedea senzorul camerei (lupa ar fi mare folos aici)

– dacă se desprinde sau nu cauciucul de pe body

– dacă funcționează focusul normal pe lentilă

– fotografierea la timpi de expunere 1/4000, 1/8000 și 3-5 secunde, aici nu mă interesează decât imaginile să fie complet negre și albe pentru a vedea dacă sunt pixeli defecți.

  1. Negocierea

Dacă totul a decurs bine până aici, trecem la negociere. Orice aspect negativ pe care l-ai văzut poate fi folosit în avantajul tău, dacă nu afectează calitatea fotografiilor și nu te deranjează.

Îmi place să fiu onest și cu bun simț, așa că dacă vânzătorul cere 575 de euro pe body, nu încep prin a-i spune că ii ofer 300 de euro, îl enervez și nu rezolv nimic așa. Încep prin testarea terenului cu o întrebare dacă acceptă 525 de euro. Dacă răspunsul este nu, atunci l-aș întreba pe el cât lasă din preț? Dacă nu îți convine oferta făcută, mai scade 10-15 euro din preț și spune-i că atât ești tu dispus să îi oferi pe cameră.

Sper că acest articol te va ajuta să iei decizii bune atunci când vine vorba de achiziționarea unui DSLR la mâna a doua.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *