12 sfaturi pentru fotografii reușite în timpul orei de aur

În viața de zi cu zi este foarte ușor să ratăm apusurile și răsăriturile; suntem obosiți, dormim, ocupați cu altceva sau pur și simplu locul unde stăm nu este favorabil pentru răsărituri și apusuri frumoase.

De când am devenit fotograf încerc să fotografiez cât mai multe apusuri și răsărituri. Ca fotograf, urmărirea orei de aur îți va oferi această motivație și energie de a sări din pat dacă este vorba de răsărit sau a trage de tine încă o oră pentru a fotografia un apus.

În timpul orei de aur, trebuie sa fii atent la setările camerei tale, deoarece cele pe care le folosești în mod normal nu te ajută deloc. În acest articol îți prezint cateva sfaturi despre cum fotografiez eu în timpul orei de aur, sugestii care sper să te ajute.

Așadar iată de ce trebuie să ții cont pentru a face fotografii reușite în timpul orei de aur:

1. Informează-te despre locația care vrei să o fotografiezi, vezi când apune sau răsare soarele și ai grijă să ajungi la locație din timp.

2. Fotografiază în modul manual tot timpul pentru a putea utiliza la maxim setările aparatului de fotografiat.

3. Fotografiză în modul RAW. Formatul RAW conține mai multe informații captate de senzorul de imagine decât formatul JPEG. La post-procesare poți lucra mult mai ușor cu un fișier RAW decât cu un fișier JPEG.

4. Este recomandat să ai cu tine un trepied, pe măsură ce soarele coboară și intensitatea luminii scade este cel mai bun moment pentru a fotografia cu expuneri lungi. În cazul expunerilor lungi eu aleg ISO cel mai mic, între f/11 si f/16 iar timpul de expunere îl setez în funcție de lumina disponibilă.

5. Fotografiază siluete în timpul orei de aur. O siluetă este atunci când subiectul este negru complet, iar fundalul este foarte bine expus. Cum obții siluete? Fotografiezi spre soare și plasezi subiectul între tine și soare. Atunci când fotografiezi siluete imaginează-ți că fundalul este cel mai important lucru și expune-l corect.

6. În timpul orei de aur lumina se schimbă repede așa că trebuie să fii pe fază pentru a mări setarea ISO, a deschide diafragma sau a scădea viteza obturatorului. Verifică fiecare cadru după ce ai fotografiat.

7. Fotografiază portretele cu diafragma deschisă pentru a obține un fundal blurat frumos. Când zic deschisă mă referer de la: f1.8 până la f4.

8. Când fotografiezi portrete iluminate din spate foloseste setarea spot metering, astfel încât camera de fotografiat să expună zona în care se află punctul de focalizare. Dacă nu faci acest lucru, aparatul de fotografiat va citi expunerea bazată pe întreaga scena și va subexpune subiectul.

9. Este bine să ai la tine un reflector auriu pentru a reflecta lumină caldă, în ton cu ora de aur, pe fața subiectului sau poți folosi blițul pentru a completa cu lumină zonele întunecate ale subiectului. Utilizează blițul ca lumină de umplere, de asemenea, un bounce sau un filtru portocaliu, poate fi de folos atunci când folosești blițul în timpul orei de aur. Setările depind întotdeauna de cantitatea de lumină și direcția ei.

10. La portrete plasează lumina soarelui într-o parte laterală a fotografiei.

11. Când fotografiezi peisaje, închide diafragma pentru claritate, aș zice ca valoare începând de la: f.11 până la F.22.

12. Este posibil ca atunci când fotografiezi orașe sau diferite peisaje în timpul orei de aur, soarele fiind jos pe cer, unele regiuni ale fotografiei să fie supraexpuse sau subexpuse. În acest caz este dificil de obținut o imagine satisfăcătoare cu o singură expunere, folosește braketing-ul. Braketing este o tehnică care se folosește în fotografie pentru a realiza mai multe cadre ale unui subiect utilizând setări diferite de expunere ale camerei de fotografiat. Se folosește în principiu pentru subiectele statice. Cadrele rezultate pot fi combinate la post-procesare pentru a obține un cadru corect expus.

Îți mulțumesc că ai citit acest articol și îți doresc lumină bună! 😊

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *