În celelalte articole am scris despre diafragmă și sensibilitatea ISO, acum a venit rândul timpului de expunere și obturatorului, care fac parte din triada expunerii. Dacă diafragma reglează cantitatea de lumină care ajunge la senzor, timpul de expunere controlează intervalul de timp în care este expus senzorul.
Obturatorul este o perdea care se deschide și se închide pentru a permite luminii să ajungă la senzorul aparatului de fotografiat. Se poate deschide și închide lent, pentru a lăsa să pătrundă o cantitate mare de lumina la senzor, sau se poate deschide și închide rapid pentru a lăsa să treacă o cantitate mai mica de lumină la senzor. Viteza cu care se deschide și se închide obturatorul determină timpul de expunere, măsurat și afișat în secunde care este afișat pe pe aparatul de fotografiat sub forma unei fracții de secundă (1/60, 1/250, 1/1000) sau secunde întregi, 1, 2, 4, 8 secunde. De exemplu 1/100 este o sutime de secundă și 1” este o secundă întreagă, adică atât timp stă obturatorul deschis.
Diafragma și obturatorul, împreună, permit intrarea luminii la senzorul aparatului de fotografiat. În mod normal cu cât diafragma va fi mai deschisă, cu atât timpul de expunere va fi mai scurt și invers, cu cât diafragma va fi mai închisă, cu atât timpul de expunere va fi mai lung, dar nu tot timpul este asa. Într-o zi însorită s-ar putea să fie nevoie să folosești un timp de expunere mai scurt și o diafragmă mai închisă pentru a lasă să pătrundă cât mai puțină lumină. În condiții de luminozitate slabă sau noaptea, se combină folosirea unei diafragme deschise și a unui timp de expunere mare pentru a lasă să pătrundă cât mai multă lumină la senzor.
Este ca și deschiderea unei uși, cu cât deschizi mai larg ușa și o ții mai mult deschisă cu atât va intra mai multă lumină.
Toate aparatele folosesc o selecție standard a timpului de expunere, de obicei se încadrează între timpi de expunere foarte mari, 30 de secunde, și timpi de expunere foarte mici, 1/4000 secundă. Timpul de expunere de 30 de secunde presupune deschiderea obturatorului pe un interval mai mare decât 1/4000 secundă. Ce este interesant la setările timpului de expunere este că auzi obturatorul cum se deschide și cum se închide în cazul majorității aparatelor.
Setarea Bulb
Multe dintre aparatele de fotografiat au o setare a aparatului de fotografiat denumită Bulb. Această setare iți permite să ții obturatorul deschis atât timp cât dorești. Dacă apeși declanșatorul când setarea aparatului este în poziția Bulb, obturatorul camerei se deschide și rămâne deschis până când apeși din nou pe declanșator, moment în care se închide obturatorul. Această setare este folositoare pentru expuneri foarte lungi.
Îngheață mișcarea
Unul dintre cele mai frumoase aspecte ale capacității de reglare a vitezei obturatorului este posibilitatea de a folosi viteze foarte ridicate pentru a îngheța complet mișcarea subiectelor care se mișcă foarte repede. Această este o provocare care iți pune la încercare cunoștințele despre setarea vitezei obturatorului, dar și felul în care acesta relaționează cu subiectele în mișcare. Reține că subiectele care se mișcă în paralel cu aparatul de fotografiat necesită viteze de expunere mai mari, în timp ce cele care vin sau se îndepărtează de obiectiv sunt mai ușor de înghețat cu viteze moderate. Experimentează cu diferite subiecte, păsări, mașini, oameni, ca să vezi viteza minimă la care mișcarea se oprește complet. Important de reținut este că atunci când folosești o viteză de expunere foarte mare, vei lasă să ajungă la senzor o cantitate de lumină foarte mică.
De ce obțin fotografii mișcate cu o imagine neclară?
Fotografiile mișcate, apar atunci când aparatul nu stă fix în timp ce obturatorul este deschis, rezultatul este o imagine neclară. Pentru aceste cazuri și în condiții de luminozitate slabă și foarte slabă recomand folosirea unui trepied.
Sfaturi:
În condiții de luminozitate slabă, de exemplu la apus, ia cu tine un trepied. Iți va fi util, deoarece lumina scade treptat și este nevoie de un timp de expunere mai mare.
Fotografiază în format RAW pentru a avea control total asupra setărilor, dar și pentru a experimenta schimbări radicale ale expunerii.
Este foarte bine să știi ce înseamnă histogramă și când sunt fotografiile expuse corect, dar câteodată este bine să ignori histogramă și să încalci regulile mergând la extrem cu tonurile.
Crearea unei expuneri bune este esențială pentru orice fotograf de succes. Cele mai bune idei și cele mai dramatice situații vor cădea în banal dacă nu le acorzi atenția cuvenită, dar și invers, cele mai banale subiecte pot fi transformate în fotografii captivate setând expunerea corect.
În galeria de mai jos am făcut câteva fotografii noaptea cu un timp de expunere diferit, începând de la o secundă pana la 10 secunde. De asemenea am ales să mai pun în această galerie și alte 2 fotografii, una făcută la instalația de brad, cealaltă la o apă curgătoare. Setările pentru care am optat eu să fac aceste fotografii le-am trecut pe fiecare imagine. În afară de fotografia făcut la instalația de brad, celelalte fotografii au fost realizate de pe trepied și am folosit telecomanda pentru a declanșa.