Ora de aur în fotografie

Dacă te-ai întrebat cum unii fotografi realizează fotografii de „aur” și încă nu știi, ei bine, în acest articol vei afla răspunsul.

Compoziția și iluminarea sunt elemente fundamentale ale fotografiei. Știm cu toții că lumina bună este esențială pentru realizarea fotografiilor uimitoare, mergând un pic mai departe, „lumină bună” este și un salut, între fotografi, o urare prin care își transmit unul altuia să aibă parte de lumina potrivita pentru fotografii reușite.

Dacă în interior lucrăm cu blițuri și reflectoare ca să controlăm lumina după preferințe, iluminatul exterior nu poate fi controlat, astfel trebuie să lucrăm cu ceea ce ne oferă natura.

Ora de aur este o fereastră scurtă de lumină magică care se întâmplă de două ori pe zi, doar cu condiția să nu fie înnorat.

De ce o numesc lumină magică? Îți prezint mai jos două caracteristici majore pentru care lumina este magică în timpul orei de aur:
1. Culorile sunt calde in intervalul orei de aur, lumina soarelui este portocalie, galbenă și uneori roșie.
2. Unghiul mic al soarelui formează o lumină mai moale și umbre mai lungi. Lumina difuză creează o atmosferă aparte. Când soarele este aproape de orizont lumina călătorește mai departe decât atunci când soarele este sus pe cer. Atmosfera acționează ca un difuzor de lumină, ceea ce face ca lumina să fie mai puțin intensă și soft (moale).

Când este ora de aur?
Ora de aur este imediat după răsărit și înainte de apus, în acest timp lumina este mai moale, caldă și de diferite nuanțe, portocalie-galbenă-roșie.

Cât durează ora de aur?
Ora magică dureaza de fapt defapt 20 sau 30 de minute, uneori poate 40, dar lungimea ei depinde de locul în care te afli, de perioada anului și de condițiile meteorologice. Oricum, este bine ca atunci când planifici să fotografiezi imediat după răsărit și înainte de apus să fii pregătit cu tot ce ai nevoie, condițiile de iluminare se schimbă foarte repede și nu vrei să fii prins pe picior greșit. Câteva dintre sfaturile mele în timpul orei de aur sunt:

  1. Află la ce oră este apusul sau răsăritul în zona în care vrei să fotografiezi și să ajungi acolo cu oră înainte.
  2. Stai 10-20 de minute și după ora de aur, nu știi niciodată ce combinații de culori interesante îți poate oferi natura. 
  3. Fotografiază în modul manual pentru a beneficia la maxim de setările aparatului de fotografiat.
  4. Fotografiază în modul RAW. 

Mai jos găsești câteva dintre fotografiile mele făcute în timpul orei de aur. Acestea fiind zise, lumină bună îți doresc!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *