Modul de fotografie continuă

Burst mode sau modul de fotografie continuă este prezent pe majoritatea aparatelor de fotografiat în zilele noastre. Unele au viteza de declanșare mai mare, adică 9, 12 sau chiar 14 fps, altele mai mică: 3-5 fps, asta este în funcție de modelul de aparat pe care îl deții. Unii fotografi sunt interesati de fps, alții nu, depinde de tipul de fotografie pe care îl practică. Viteza de declanșare se măsoară în frame-uri pe secundă: fps. Cu cât sunt mai multe fps, cu atât poți să faci mai multe fotografii pe secundă.

Cum funcționează? Activezi modul și ții apăsat degetul pe declanșator, atunci se realizează frame-urile pe secundă, mai multe sau mai puține în funcție de echipamentul pe care îl deții. De regulă fotografii care folosesc cel mai mult acest mod, sunt cei care fotografiază evenimente sportive, ei preferă echipamentele care pot să fotografieze cu multe fps. Unele echipamente profesionale ca Nikon D5, ajung să fotografieze până la 14fps, ceea ce este uimitor într-adevăr, de altfel și prețul aparatului Nikon D5 este pe măsură.

Acest mod se folosește și în alte situații, de regulă, în cele în care există mișcare: copii, animalele dar și altele. Fotografiind atât de rapid înseamnă că aparatul de fotografiat nu va avea timp să salveze imaginile direct pe card, astfel că majoritatea aparatelor de fotografiat digitale au un sistem care se numește buffer (tampon în limba română) pe care se stochează fotografiile până când termini de fotografiat. Cu cât faci mai multe fotografii, cu atât durează mai mult copierea lor pe card după ce ai luat degetul de pe declanșator.

Ce este buffer-ul? Buffer-ul sau tamponul stochează temporar fotografiile înainte ca ele să fie scrise pe cardul de memorie. Numărul de frame-uri pe secundă salvate diferă dacă ai ales să fie înregistrate în format JPEG sau RAW. În RAW vei putea face mai puține fps, în timp ce în format JPEG mai multe. Diferența este din cauza dimensiunii formatului.

Rafala de fotografii depinde de cât de mare este memoria buffer a aparatului foto. După un anumit număr de fotografii se umple și apoi fotografiile trebuie scrise pe cardul de memorie. Cardurile cu viteze de scriere și citire mai mare și aici mă refer la cele de la 150mb în sus îți oferă posibilitate de a goli mai repede buffer-ul, decât cardurile cu viteză mai mică.

O să fie necesară puțină practică înainte de a utiliza corect modul de fotografiere continuă pentru a obține un număr adecvat de fotografii.
Unele camere sunt mai sensibile decât altele când vine vorba de butonul declanșatorului și dacă faci prea multe fotografii este posibil să te trezești în situația în care vrei să faci poze și nu poți din cauza aparatului care copiază fotografiile din buffer pe card…

Sper că ți-a plăcut acest articol și îți mulțumesc pentru că l-ai citit.

Toate cele bune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *