Lumina din timpul zilei

Majoritatea oamenilor se gândesc la lumina zilei ca la o sursă de lumină constantă, de dimineață până seara. Dacă soarele este pe cer atunci avem lumină. Fotografii, în special cei experimentați, știu că lumina zilei are reprezentări diferite și în funcție de poziția soarelui pe cer, dimineața, la amiază, seara, de starea vremii, de nori, chiar și de un anumit anotimp sau perioadă a anului, intensitatea luminii duce la rezultate extrem de diferite.

Un fotograf experimentat trebuie să „vadă” lumina și să înțeleagă cum poate să folosească condițiile schimbătoare ale luminii, ale vremii, pentru a obține cel mai bun rezultat posibil.

F 8, 1/400, ISO 400

Dacă un subiect la un anumit moment al zilei este iluminat într-un anumit fel, nu înseamnă că este singurul mod în care poate fi fotografiat. Caută poziții diferite, locuri cu umbră multă, așteaptă să apară norii, folosește diferite surse de lumină, bliț, lampă, reflector, manipulează lumina cu ajutorul blendelor sau ale filtrelor foto. 

La apus și răsărit

Cel mai important factor care contribuie la rolul jucat de lumina soarelui în fotografie este momentul zilei. Dimineața devreme sau seara înainte de apus, lumina soarelui este proiectată într-un unghi foarte jos, transformându-se pe parcurs într-o lumină intensa pe parcursul zilei.

Apusurile și răsăriturile sunt preferate pentru fotografie, dar ele pot fi subiecte simple, chiar banale de fotografie, însă utilizarea luminii speciale ale soarelui în aceste momente pentru un alt subiect îți permite să dai frâu liber creativității. În cele mai multe cazuri ignorăm apusurile soarelui din simplu motiv că sunt banale, sau sunt banale în locația în care suntem noi prezenți, dar gândește-te să fotografiezi un apus de soare intre doua dealuri cu 5 stâlpi de înaltă tensiune în apropierea unui aeroport când aterizează un avion, deja este altă poveste. 

Mișcarea soarelui pe cer în mijlocul zilei este foarte puțin, sau chiar deloc sesizabilă, însă la sfârșitul și la începutul zilei ni se pare că accelerează rapid. Acest lucru se întâmplă din cauza cantității de lumină de pe linia orizontului care se schimbă foarte repede din cauza unghiului la care luminează soarele, în realitate soarele se mișcă cu o viteză constantă.

La amiază

F 10, 1/400, ISO 100

Soarele la amiază luminează cu toată puterea din cauză că se află perpendicular pe pământ, având în vedere acest lucru umbrele sunt foarte puternice. În astfel de cazuri se creează situații de expunere cu contrast foarte ridicat. Portretele și ședințele foto sunt dificile în aceste situații, deoarece lumina soarelui în această perioadă proiectează umbre neplăcute pe chipurile subiecților. Aceste umbre pot fi corectate sau diminuate cu ajutorul blițurilor, blendelor, a altor surse de lumină sau la editarea fotografiilor.

O mare parte din fotografii sunt făcute la amiază, iar sfatul meu este să nu te „lupți” cu lumina, mai degrabă trebuie să acorzi atenție modului în care iluminează anumite scene, peisaje, clădiri și să vezi dacă poți compune un cadru fără umbre dominante, sau profită de umbrele dominante în cazul
clădirilor cu arhitectură deosebita unde elementele decorative sunt puternic reliefate și capătă profunzime datorită umbrelor puternice.

Sfaturi:

F 8, 1/400, ISO 400

Nu pierde vremea la apus și la răsărit, lumina soarelui se schimba foarte repede. Dacă poți planifică un pic din timp fotografiile și pregătește să ai totul la îndemână în aceste momente.

După ce ai fotografiat apusul de soare și acesta s-a ascuns după linia orizontului, mai stai încă câteva minute, poți obține cadre frumoase rezultate de lumina frumoasă a soarelui în combinație cu nori, munți sau alte subiecte.

Te invit să citești și articolul: Lumina și iluminarea – notiuni de baza, găsești impresii și sfaturi interesante și acolo. 😉

Răsărit în Delta Dunării – F 10, 1/500, ISO 200
Răsărit în Delta Dunării – F 5.6, 1/200, ISO 400
Răsărit în Delta Dunării – F 8, 1/200, ISO 400
Răsărit în Delta Dunării – F 8, 1/250, ISO 400

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *