Fotografiază orașele noaptea

Oricare ar fi atmosfera unui oraș ziua, agitată de regulă, dar poate fi și liniștită, în funcție de oraș și locație, nimic nu se compară cu luminile orașului noaptea, când este cu adevărat o sărbătoare a luminii pe străzi.

Fotografiere unui oraș care strălucește la distanță este un lucru superb, însă cel mai greu lucru la fotografiatul pe timp de noapte este găsirea unei locații bune de unde să fotografiezi. Cele mai bune locații sunt podurile,
acoperișurile clădirilor înalte, terasele restaurantelor care sunt situate la înălțime, dar ia în considerare și dealurile din apropierea orașului, sau alte puncte de observare înalte în funcție de relieful pe care este situat orașul.

Fotografiile pe care le faci noaptea sunt ușor de compus, însă expunerile lungi, lumina cerului, norii dar și zgomotul de imagine sunt câteva provocări la care trebuie să le faci față.

F/10, 6 sec, ISO 100

Cum fotografiez noaptea?

În primul rând verific vremea, stabilesc perioada când merg la fotografiat și pregătesc echipamentele, de unde nu lipsește trepiedul și declanșatorul wi-fi. Poți să folosești și declanșator cu cablu, sau poți folosi declanșarea automată, pentru a evita producerea de vibrații. Expunerile pornesc de la 2-3 secunde și urcă până la zeci de secunde în funcție de ce vreau sa fac, cât de luminat este orașul, cât de mare este traficul, etc. În cele mai multe cazuri vreau să surprind o profunzime de câmp foarte mare, de aceea folosesc diafragma mică (F/11 F/16, F/18) și expuneri lungi (15 sec, 20 sec, 25 sec, 30 sec). Sensibilitatea ISO tot timpul rămâne la 100.

În cazul în care nu reușești să te îndepărtezi suficient pentru a obține o perspectivă asupra orașului, alege ceva reprezentativ, o clădire, un monument, un simbol pentru orașul respectiv.

Ce înseamnă BULB și când se folosește?

Setarea BULB se referă la un timp de expunere foarte lung, mai lung decât maximul pe care poate să îl ofere majoritate setările automate, în majoritatea cazurilor este 30 de secunde. Se folosește pentru fotografia astronomică, a fulgerelor și noaptea în cazul peisajelor sau orașelor.

Cum găsesc o locație bună de fotografiat?

F/18, 20 sec, ISO 100

Înainte să ies la fotografiat noaptea, studiez zonele din oraș și din jurul lui pe Google Maps, în unele cazuri când îmi permite timpul, dau o tură și ziua, astfel văd zona și știu exact dacă este o zonă bună și ce fel de cadre voi fotografia noaptea. Dacă găsești o poziție potrivită cu siguranță o să descoperi idei frumoase de fotografie.

Fotografierea reclamelor din neon

Majoritatea reclamelor din neon sunt suficient de luminoase pentru o fotografie făcută cu aparatul din mână la ISO 200 sau 400. Dacă timpul îți permite folosește trepiedul și încerca diferite expuneri. Încearcă să nu faci fotografii de ansamblu, caută detalii interesante, fotografiază din unghiuri diferite, întoarce aparatul, fotografiază de pe trepied cu timp de expunere mare și mișcă intenționat aparatul pentru o obține ceva diferit. La editare poți închide fundalul și mai mult crescând nivelul de negru și de asemenea poți amplifica intensitatea culorilor, dacă crezi că este necesar.

Cum fotografiezi prin geam?

Pentru a obține rezultate bune atunci când nu ai posibilitatea să ieși din încăperea în care te afli pentru a fotografia, lipește aparatul de fotografiat de geam. Acest lucru iți permite să fotografiezi și cu timpi de expunere mai mari.

Fotografiază cadre întunecate

F/3.5, 1/500, ISO 200

Scenele întunecate au un aer dramatic pronunțat. Pentru a putea să fotografiezi astfel de cadre trebuie să vezi emoția locului și latura ascunsă a lucrurilor. Vei observa că până și cea mai întunecată scenă are propria sursă de lumină, găsește unghiul potrivit pentru a fotografia. Dacă este prea puțină lumină, improvizează, folosește o altă sursă suplimentară de lumină, lanternă, telefon, etc. Dacă este prea multă lumină, subexpune cadrele.

Un moment când poți să adaugi dramatism cadrelor este atunci când vremea este întunecată și mohorâtă prin subexpunerea intenționată a cadrelor.

Caută fotografii întunecate pe internet să vezi cum au abordat alții acest subiect, nu îți recomand să îi copiezi, dar cu siguranță poți să înveți din fotografiile făcute de alții. Eu, ca și fotograf îmi place să văd multe fotografii reușite din diferite domenii, doar pentru a învăța din ele.

Sfaturi:

Alege o deschidere a diafragmei care să îți ofere claritate.

Înainte de a fotografia noaptea studiază puțin orașul și vezi care sunt obiectivele cele mai importante, cele mai frumos luminate și cel mai important locurile care crezi că sunt cele mai potrivite.

Dacă fotografiezi panorama unui oraș cu o expunere lungă, de pe un trepied de calitate, mașinile din trafic vor dispărea, transformându-se în linii lungi și elegante, albe și/sau roșii, asta dacă fotografiezi farurile, stopurile mașinilor sau ambele.

După fiecare cadru efectuat, chiar dacă folosești o diafragmă mică pentru profunzime, fă zoom pe ecranul LCD pentru a evalua claritatea cadrului realizat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *