Fotografiază din plăcere

Pare destul de simplu. Cine nu fotografiază din plăcere? Din păcate multă lume nu fotografiază din plăcere. Mulți „fotografi” sunt iresponsabili, superficiali, se mulțumesc cu puțin când ar putea obține mult mai mult și nu doresc să învețe mai mult. M-am decis să scriu acest articol pentru cei care iubesc fotografia așa cum o iubesc eu, pentru cei care sunt dornici să învețe lucruri noi și să se perfecționeze.

Pentru mine fotografia este ca un microb, dacă nu fotografiez câteva zile e musai să evadez că să fotografiez. Așa mă simt eu când nu mă ating de aparatul de fotografiat timp de câteva zile. Din păcate pentru fotografie, nu suntem toți așa. Sper ca aceste câteva rânduri să te ajute să devii un fotograf puțin mai bun.

Ezită și pierzi totul

Pe străzi, în cazul fotografiilor de reportaj sau în alte situații similare, sincronizarea și circumstanțele sunt neiertătoare, ezită și o să pierzi cadrul. Desigur poți să ai argumente întemeiate pentru a întârzia realizarea unei fotografii, timp de expunere, focalizare, compoziție, unele aspecte pe care poate aștepți să se îmbunătățească și așa mai departe. Cu toate acestea gândește-te că întârzierea poate duce la pierderea definitivă a cadrului.

Te gândești poate că ar fi trebuit să ai setările pregătite, da fi trebuit, dar e prea târziu acum! De ce nu le-ai avut pregătite? Sau de ce nu ai ales un mod de lucru cum ar fi Auto? (pentru a nu pierde definitiv cadrul)

Fi pregătit mereu
F/10, 1/250, ISO 200

Când lucrurile nu se petrec așa cum ai vrea tu, continuă și fotografiază în continuare. Fotografia digitala iți permite să înregistrezi fotografiile pe card, deci nu risipești filmul. După aceea poți să alegi din fotografiile făcute ce să ștergi și ce sa păstrezi. Legat de ștersul fotografiilor iți recomand să le ștergi doar după ce le vizualizezi pe calculator, nu în grabă direct de pe aparat.
Atunci când lucrurile merg așa cum îți dorești și ești foarte mulțumit de ceea ce ai obținut, nu te opri, continuă, caută alt unghi, schimbă setarea, încearcă să obții mai mult, încearcă să te depășești de fiecare dată.

După efectuarea fiecărei fotografii verifică claritatea imaginii pe ecranul aparatului de fotografiat.

F/10, 1/250, ISO 200

În jurul tău

Conștientizarea momentului înseamnă să realizezi unde te afli, de a cunoaște locația, de a ști ce se întâmplă în jurul tău și a modului în care diferite elemente, oameni, situații sau evenimente reacționează în jurul tău. Cu alte cuvinte, să fii stăpân pe situație, să fii pregătit și să nu fii surprins de ceea ce se întâmplă în jurul tău, să nu ratezi cadre importante. Această abilitate este foarte importanta în situațiile pe care nu le putem controla.

Ca și fotograf trebuie să îți dezvolți încontinuu abilitatea de a reacționa rapid și de a fotografia cu viteză mare, singura modalitate prin care poți avea rezultate este să te pregătești. De asemenea trebuie să fii foarte familiarizat cu operarea și mânuirea aparatului de fotografiat. Verifică în permanență setările, în special atunci când te apropii de o situație nouă.

Observația este ceva ce trebuie practicat în permanență. În cazurile în care nu am aparatul de fotografiat la mine încerc să practic și să dezvolt în permanență observația. Observ mult în special în locații noi, caut cadre, ma gândesc ce fel de obiectiv aș folosi, ce setări aș face, oare cum ar arata în alb-negru și așa mai departe.

Unul dintre cadrele care îmi pare rău ca le-am ratat a fost la începutul anului 2019, în luna Ianuarie. Fiind în vizită la niște prieteni de familie în Rădăuți, dimineața am ieșit să curăț mașina de zăpadă. Cine iese la curățat de mașină cu aparatul de fotografiat? Să fac ce cu el? După câteva minute văd un biciclist de la distanță, aveam tot timpul să îmi pregătesc aparatul de fotografiat, obiectivul, setările, să îmi aleg poziția, sigur, dacă îl aveam la mine… Având în vedere ca nu l-am avut doar m-am oprit m-am uitat un pic pe afară mi-am ales poziția, setările și mi-am imaginat cadrul. De ce mi s-a părut interesant cadrul? Din cauză că era un om cu țigară în gură pe o bicicletă iarna, când afară ningea frumos, mai jos pe strada erau lăsate barierele la tren cu luminile intermitente, totul era alb, trotuarul, drumul și copacii…. Nu a fost singurul și cu siguranță nici ultimul cadru pierdut, timp să fug în casă să mă întorc cu aparatul nu aveam.

Back-up și fișiere sursă

La descărcarea fotografiilor de pe card salvează-le în două locuri, pe un HDD extern pentru siguranță și pe calculatorul pe care faci editarea. Păstrează fișierele sursă needitate la toate fotografiile. La editare, nu salva peste fișierul sursă, iar când ai terminat fotografiile de editat, copiază-le pentru siguranță pe HHD extern, astfel ai protejate ambele variante și brut și editat. Proiectele care iți plac cel mai mult salvează-le pe două sau mai multe dispozitive pentru a evita pierderea materialelor.

 

Formatul RAW
F/5.6, 1/50, ISO 400

În fotografie este important să obții cât mai multă informație, acest lucru se face prin salvarea imaginilor în format RAW. Nevoia de a captura imaginile în format RAW a devenit foarte importantă încât aproape orice aparat de fotografiat are această opțiune. Un aparat de fotografiat captează mult mai multe informații în formatul RAW decât se poate vedea pe ecranul aparatului de fotografiat.

Aceste idei consider că sunt valabile în general la orice tip de fotografie ai face, eu am pățit de multe ori sa ratez un cadru, din cauza ca nu aveam setările pregătite, sau din cauza ca am uitat să pun cardul în aparat, sper să nu faci și tu aceleași greșeli ca și mine. 😉

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *