Fotografia la nunți pentru miri-Partea I

În urmă cu mai bine de 6 ani când am început să fotografiez prima dată nunți, am căutat diferite sfaturi, impresii, sugestii, despre cum trebuie fotografiată corect o nuntă, nu am găsit mare lucru. Mai găseam ceva informații prin câte-o carte, dar mi se părea că nu prea erau valabile în țara noastră, ori erau cam demodate.

Acum după ce am mai acumulat experiență am decis sa împărtășesc într-o serie de  articole o parte din ideile care mă ghidează când fotografiez eu o nuntă.

Am convingerea că scrierea acestor articole îmi va ușura munca cu mirii, le voi transmite aceste articole în speranța că toate informațiile importante vor ajunge direct la ei și așa sigur nu voi uita să le explic fiecare detaliu, telefonic sau față în față; vom evita situațiile în care uneori sunt grăbit eu, alteori ei, și uităm lucruri importante.

Sunt necesare minim 2 întâlniri cu mirii înainte de nuntă. Chiar dacă în ziua de azi, părem cu toții puși pe fugă, în contratimp și unii preferă să nu piardă timpul întâlnindu-se cu fotograful poate din cauză că au vazut fotografiile lui și știe el ce face, dar în spatele acelor fotografii se află discuții, detalii, amânunte…. și să nu uităm că este vorba de unul din cele mai importante momente ale vieții.

În timpul acestor întâlniri ca fotograf trebuie să afli: ce le place mirilor, ce așteptări au de la tine, care sunt momentele de neratat, un fotograf profesionist știe care sunt acele momente, dar fiecare nuntă e diferită și mirii au mai fost pe la nunți unde au văzut că de exemplu, la sora miresei nu au primit fotografii cu părinții, sau prea puține cu copii, sau… vorbim de fapt de preferințele mirilor.

Este important să le oferi sugestii din experiența ta, lucruri pe care ar fi indicat să le facă sau să nu le facă, sunt lucruri la care poate ei nu se gândesc, în tumultul de emoții și preocupări pe care le au înaintea evenimentului.

Iată o parte din sugestiile mele:

1. Rochia de mireasă

Este minunat atunci când mireasa se simte bine în rochia de mireasă, se poate deplasa ușor, dansul e lejer, în definitiv stai în ea o zi întreagă de dimineață devreme până seara târziu sau, în cazul nunților de noapte, până a doua zi dimineață. Voalul, dacă preferi voal mare, e foarte bine, putem face fotografii foarte frumoase la sedința foto, dar, mare atenție la dansul mirilor, ori dai jos voalul, ori îl așezi peste mâna, frumos, elegant. O experiență neplacută pe care o pereche de miri au avut-o la o nuntă a fost să nu se gândească la cum o să danseze în rochia de mireasă cu voalul desfăcut, ceea ce a urmat e destul de evident: s-au împiedicat de voal de multe ori din cauza că acesta s-a rulat după picioarele lor iar dansul mirilor a fost…cum a fost.

2. Pantofi comozi de schimb în mașină

În ziua nunții mirii trec prin multe…  griji, gânduri, emoții… nu mai au nevoie de una în plus din cauză că nu se pot deplasa pe pantofii de mireasă în locația unde urmează să facem sedința foto; locație în care poate este pietriș, pământ moale, sau alte condiții neprevăzute.

O pereche de pantofi comozi salvează aceaste situații neplăcute: te poți deplasa ușor la ședința foto și mai târziu la sală când petrecerea se încinge. Altfel, poate fi frustrant din punctul meu de vedere ținând cont că în ziua nunții nu avem foarte mult timp pentru ședința foto, în cel mai bun caz 2 ore: in 2018 chiar m-am bucurat de acele 2 ore din plin la o nunta în Alba Iulia, în rest, timpul mediu petrecut la o ședință foto a fost de maxim o oră, o oră jumătate în cazuri speciale, iar din acea oră pe care  ar fi indicat să nu mai scădem timpul din cauza deplasării dificile pe tocuri incomode.

3. Ședință foto After Wedding

Le recomand mirilor Trash The Dress, poate te gândești: normal, doar ești fotograf, trebuie să fotografiezi și să îți crești venitul. Aici ai doar parțial dreptate, deoarece lăsând puțin deoparte aspectul strict financiar, recomandarea mea vine foarte bine documentată și din experiență; exemplific mai jos motivele:

Au fost nunți la care a plouat și nu am putut să facem fotografiile la locația stabilită inițial, am folosit locația de rezervă care era în interior, dar nu eram singurul care a folosit-o și m-am trezit cu înghesuială, mulți miri, mulți colegi fotografi, fiecare vroia să obțină poziția cea mai bună, fiecare cât mai mult, în final: timp pierdut fără rezultate notabile.

Au fost nunți la care atunci când am ajuns la nași, mă rog naș, că nașa era la coafor, am pierdut o oră așteptând-o pe nașa să vină de la coafor, ce crezi că a afectat cel mai mult? Ai ghicit, ședința foto!

Aproape tot timpul intervine ceva, drumul e stricat și se asfaltează, accident, aglomerație, iar atunci ideea de a face Trash The Dress după nuntă este una binevenită. Ziua stabilită pentru Trash The Dress este doar pentru fotografii în mai multe locatii, nu avem alte gânduri și probleme. Da, știu, este un cost suplimentar pentru miri, dar și nunta o faceți o singura dată, asta în cel mai fericit caz :), iar dacă alegeți pachetul ședinței foto After Weddind oferit de mine beneficiați de un preț decent.

O altă situație în care o ședință foto Trash The Dress e absolut necesară: când mirii au deja un copil, iar mama e mai mult preocupată de copil, să îl alăpteze, să îl schimbe, să îl țină în brațe când plânge, nu e nimic rău în asta, am și eu copil și știu că el este pe primul loc, doar că pierdem timp, iar la sfârșit cei care pierd cel mai mult sunt mirii, din cauză că pierd amintiri.

Ședința Trash The Dress poate fi stabilită ulterior, în orice zi, de preferat lucrătoare, weekend-urile fiind aglomerate.

Mai jos găsești o galerie foto cu câteva dintre fotografiile mele făcute la nunți.

Acestea fiind zise/scrise 🙂 închei primul articol despre sfaturile mele legate despre fotografia la nunți. Fii pe fază, urmează altele și mai interesante!

Îți mulțumesc cititorule și… un  feedback este întotdeauna binevenit.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *