Fotografia la nuntă pentru începători: Partea a III-a

Am ajuns și la articolul cu numarul 3, ultimul din această serie în care prezint sfaturile mele pentru fotografii care vor să facă fotografie de eveniment. În celelalte două articole am prezentat 14 sfaturi care cred eu că sunt esențiale pentru un fotograf care vrea să pornescă pe drumul fotografiei de eveniment. În acest articol completez cele 14 sfaturi cu încă 4 sfaturi importante:            

13. Oferă amintiri

Concentrează-te pe momentele în care se petrec lucruri între oameni, în care interacționează, când sunt emoții, atunci poți surprinde mici frânturi din viața lor, acele moment sunt cele mai îndrăgite și de ele își vor aminti cu drag peste ani mirii, mai mult te vor recomanda la toată lumea. “Te vom recomanda la toată lumea cu drag”, acestea sunt cuvintele pe care vrei să le auzi și satisfacția ta va fi majoră în acel moment. Fotografiind nunți de o perioadă destul de mare deja, mare majoritate a oamenilor îmi spun, eu nu știu cum să stau, eu nu ies bine în poze, trebuie să ne spui tu… Uneori în fotografia de nuntă lucrurile sunt forțate, în loc să ne axăm pe ceea ce este firesc și natural, dar oamenii nu sunt păpuși pe care le așezi după care le fotografiezi. Este important să știi lucruri despre cum trebuie să stea oamenii în fotografii, despre ce să facă cu mâinile, unde să le pună, ce linii să creeze sau cum să întoarcă capul, să închidă sau nu ochii… Aceste lucruri te vor ajuta, dar pozițiile fortațe, nu te vor ajuta deloc.

14. Recunoaște rudele

Unele dintre cele mai importante fotografii pe care un fotograf trebuie să le facă la o nuntă, și crede-mă, încă aud persoane care îmi spun că sora ei la nuntă nu a avut o fotografie cu mama ei sau cu frații, sau, sau… Când intri in casă trebuie să știi care sunt părinții miresei, părinții mirelui, câti, frați și surori au fiecare, nepoți, bunici. Sunt fotografii cu familia și acelea nu trebuie să lipsească. Dacă nu știi care sunt întrebe maestrul de ceremonii, dacă nu au, îi întrebi pe miri. Uneori vor spune lasă că facem la sală. Dureaza câteva minute să faceți fotografii cu familia și este responsabilitatea ta ca și fotograf să le livrezi acele amintiri. Mai târziu dacă se ivește ocazia poți să mai faci dar este bine să bifezi aceste fotografii cu familia încă de acasă.

15. Nu te opri din fotografiat

Mă gândesc că dacă fotografiezi nunți, îți place și fotografia în general, nu o faci doar la nunți și doar pentru bani, cel puțin asta e părerea mea dacă vrei să realizezi ceva cu adevărat măreț. Eu îmi creez un obicei și un program pentru a fotografia diferite chestii, evenimente, lucruri care îmi atrag atenția, clădiri, peisaje, castele, etc, îmi place fotografia și să fotografiez la nebunie.

16. Fi ferm

Este important ca și fotograf să fii ferm în fața mirilor. Mulți dintre ei vin cu obiceiuri din generație în generație, care nu sunt întotdeauna bune, în timp ce alții vor cere construirea unor realități care nu există. Este important să înțeleagă că tu ești profesionistul, iar atunci când nu te potrivești cu clienții tăi, recunoște acest lucru, strângeți-vă mână și mergeți pe drumuri separate. 

Îți povestesc depre o întâmplare care mi-a rămas în minte în acești 6 ani  frumoși de când fac fotografie. Am avut o întâlnire cu o pereche de miri, încă de la început am sințit că nu mă potrivesc cu mireasa, care mi-a ceut fotografii cu oameni urâți. I-am răspuns că nu am portofoliu cu oameni frumoși și cu oameni urâți, am portofoliu cu miri de la nunțile lor. Pentru mine nu există oameni urâți sau frumoși, doar clienți. După care mi-a cerut ședință foto de test ca sa vadă ea cum ies ei in fotografii. I-am răspuns: Sigur, facem! Dar contra cost! Ședințe foto gratuit nu prea mai fac decât în anumite cazuri, iar cazul de față nu era unul dintre “acele” cazuri, bineînțeles, acolo s-a terminat discuția noastră.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *