Fotografia de călătorie: Pe drum

După ce ai început călătoria abilitățile de adaptare, improvizație și capacitatea de reacție sunt foarte importante și contează mult dacă te poți adapta la ele.

Pregătirea pentru călătorie este esențială și trebuie să te asiguri că nu uiți elemente importante acasă, dacă uitarea unor elemente mai puțin importante duc la improvizații și cu siguranță vei reuși să găsești soluții de moment, uitarea acumulatorilor sau a cardurilor poate fi dezastruoasă.

Să fiu plecat pe drum pentru mine este o eliberare și trec de la faza de planificare atentă pe care am făcut-o la punerea în aplicare și activarea reacției spontane. Asta inseamnă să fiu pregătit atunci când sunt față în față cu elementele surpriză.

Prognoza meteo

Barajul Vidraru, toamna la apus.

Chiar dacă ai ales anotimpul potrivit pentru a face fotografii în destinația dorită, este important să verifici prognoza meteo. Pentru fotografi cele mai importante informații cu privire la vreme sunt cele cu privire la soare, nori și ploaie. Dacă urmează să plouă ai grija ca geanta foto să fie protejată. Eu am o folie anti-ploaie care pot să o trag peste geantă.

Diversificarea fotografiilor

În orice loc poți să surprinzi tot felul de priveliști, este important să diversifici modul de fotografiere. Fotografiile făcute la sfârsitul unei zile trebuie să fie un tot unitar, așa cred eu. Obiectivele fotografiate vor avea un impact puternic și compex în același timp.

Atunci când fotografiez obiective turistice sunt atent la următoarele lucruri:
– încadrarea, verticală sau orizontală
– acord atenție mare prim planurilor
– fotografiez la diferite scale
– sunt atent la distanța focală pe care o modific în funcție de subiect și de
preferințele mele
– includ cadre largi pentru vederi panoramice

Distanța focală

Fotografierea la diferite distanțe focale conferă diversitate fotografilor. Distanța focală ne permite să surprindem mai mult sau mai puțin dintr-un peisaj într-un anumit unghi.

Diagonalele reprezintă o parte importantă a perspectivelor, le puteți folosi pentru a da dinamism fotografiei.

Teleobiectivele izolează și accentuează un subiect unic. În cazul lor adâncimea câmpului este foarte mică ceea ce face ca subiectul să iasă în evidență pe un fundal neclar.

Fotografia de călătorie în alb-negru

Majoritatea aparatelor de fotografiat digitale au opțiunea de a fotografia alb-negru, opțiune ignorată de mulți (eu inclusiv). Prefer să convertesc imaginile color la monocromie din cauză celor trei canale R (roșu/red) G (verde/green) și B (albastru/blue) care îmi permit să cotrolez cu precizie valorile tonurilor în imagine.

Din punct de vedere al compoziției și luminii monocromia funcționează într-un mod cu totul diferit și este necesară regândirea abordării vizuale. Vorbind la modul general despre scenele în care contrastul dintre forme, siluetele, sau textura reprezintă subiecte excelente pentru fotografiile alb-negru.

Panoramele

În timp ce mă întorc acasă sau merg către un obiectiv turistic, tot timpul opresc pe drum să fotografiez lucruri interesante.

Termenul de panoramă este utilizat atunci când vorbim despre vederi largi pe orizontală, în majoritatea cazurilor este vorba despre peisaje dar se practică frecvent și în alte cazuri, în funcție de gustul fotografului. Panoramele având formatul lung oferă șansa ochiului de „a se plimba” pe imagine, de a descoperi lucruri noi, chiar dacă doar pentru câteva secunde.
O panoramă poate funcționa ca un scenariu în care se întâmplă diverse lucruri. Este util să incluzi mai multe detalii în panorama ta astfel ochii au prilejul de a explora imaginea.

Panorame la rezoluție mare

Fotografiază din aceeași poziție prin a suprapune cadrele pe orizontală și uneori și pe verticală. Suprapunerea trebuie să fie cel puțin o treime între două fotografii.

Pentru a face o panoramă din mai multe fotografii se folosesc programe de stitching. Programele software de stitching au nevoie de suprapunerea cadrelor pentru a găsi punctele comune. Procedeul este simplu: selectezi imaginile pe care dorești să le imbini iar software-ul de stitching creează panorama automat. Avantajul când creezi astfel panoramele este calitatea, dezavantajul este dimensiunea, dacă faci o panoramă din 6-8 fotografii, ajungi cu fișierul lejer peste 100 mb.

În afară de fotografiile cu Transfăgărășan și Barajul Vidraru toate au fost realizate spontan, după ce le-am observat sau mi-am imaginat cum vor arăta din mașină în timp ce conduceam.

Îți mulțumesc că ai citit acest articol, sper că ai găsit informații folositare în el. Toate cele bune! 😉

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *