Acest articol e destinat proaspeților părinți atunci când planifică botezul copilului lor. Fotografiez evenimente de peste 6 ani, iar botezuri o medie de 15 pe an.
Din momentul în care s-a născut, fiul meu Gabriel, totul s-a schimbat pentru mine, iar ca fotograf am exersat și exersez foarte, foarte mult cu el, astfel mă ajută să știu cum trebuie să mă comport cu copiii pentru a obține cele mai bune rezultate din punct de vedere fotografic.
În ziua botezului ca fotograf o să fiu alături de părinți o zi întreagă de dimineață până dupâ sosirea tortului la petrecere, ca atare voi imortaliza toate pregătirile de la fotografierea hăinuțelor, a detaliilor personalizate (umerașe, prosoape, papuci), jucăriilor, îmbrăcarea copilului, până la fotografiile cu nașii, părinții, bunicii și alți membri ai familiei. Cu cât sunt mai multe detalii personalizate cu atât mai bine, îmi voi folosi imaginația și experiența pentru a le aranja și fotografia în moduri inedite.
După surprinderea acestor detalii îmi îndrept atenția și îmi pregătesc echipamentele pentru cele mai emoționante momente din timpul ceremoniei religioase. Aici s-ar impune un sfat părinților: pentru fotografii reușite și nu numai ar fi bine să vorbiti cu părintele înainte de botez și să ii spuneti ce variantă preferați: să fie „scufundat” în cristelniță sau doar udat puțin pe cap.
Am realizat fotografii foarte reușite în prima variantă. Referitor la cum se scufundă copilul în cristelniță, sunt mai multe modalități:
1. Prinderea bebelușului de subrațe și scufundarea lui încet în apă
2. Prinderea bebelușului de subrațe și scufundarea lui încet în apă, dar nu de tot, iar nașul ia apă în mâini din cristelniță și îi pune bebelușului pe cap.
3. Prinderea bebelușului de subrațe de către naș sau nașă și scufundarea lui încet în apă, dar nu de tot, iar preotul ia apă în mâini din cristelniță și îi pune bebelușului pe cap.
Aceste trei modalități sunt cele mai recomandate atât din punct de vedere fotografic cât și pentru copil.
Din păcate, mai există însă și alte variantele care se practică:
4. Prinderea bebelușului de sub brațe și scufundarea lui foarte rapidă în apă. Metodă nerecomandată din cauză că sperii copilul și automat începe să plângă tare, unii dintre ei plâng oricum, dacă îl mai și sperii nu îl mai poți opri din plâns după aceea și nu cred că e ok nici pentru părinți nici pentru fotografii.
5. Prinderea bebelușului cu o mână ce acoperă gură-nas-ochi și cealaltă pe burtă și scufundarea lui in cristelniță. Această variantă e de-a dreptul jalnică și din punct de vedere fotografic, ca să nu mai vorbim de cum plânge bietul copil după.
Preoții mai tineri pare că știu cum să boteze copilul în cristelniță mai bine și au mai multă răbdare față de cei mai în vârstă care preferă să termine botezul cât mai repede, uneori dacă se poate să boteze doi copii în același timp… Da, am fost fotograf și la un astfel de eveniment. Când am ajuns la biserică și erau ambele familii acolo programate de la aceeași oră, eu eram uimit iar oamenii erau stresați….
După ceremonia religioasă urmează petrecerea de la restaurant, unde mereu voi încerca să surprind zâmbete, îmbrățișări și clipe de fericire, iar momentele spontane le voi surprinde de la distanță, în mod elegant, asigurându-mă că nu ratez niciun moment important.
Detaliile cu privire la candy bar, aranjarea meselor, aranjamentele florale, aperitivele, meniurile de pe mese, numerele de pe mese, etc… nu vor scăpa nici ele nefotografiate. Dacă este organizat un loc de joacă pentru copii, îmi voi petrece o bună parte din timp pentru a-i surprinde pe copii cum se distrează în diferite ipostaze. Zânele și/sau ursitoarele vor fi și ele fotografiate dacă alegeți să facă parte din programul artistic al evenimentului.
Picturile pe față sunt lucrurile care prind foarte bine la copii, fotografiate inedit, vor fi cu siguranță amintiri pe care o să le revedeți cu drag peste ani. La unele botezuri pe care le-am fotografiat am văzut și diferite aparate de făcut baloane de săpun care au prins foate bine la copii. Aceștia s-au distrat de numa cu baloanele iar fotografiile au fost de asemenea reușite.
Toate aceste lucruri expuse mai sus le imortalizez în aproximativ 1.500-2.000 de fotografii/botez. Părințiilor le revin între 800 si 1000 de fotografii editate.
În cazul tuturor proiectelor mele recomand comunicare și două întâlniri din momentul în care ați decis că doriți să colaborăm pentru botezul copilului, pentru a înțelege viziunea părinților, a discuta despre organizarea evenimentului și ca totul să decurgă în cel mai reușit mod posibil.
Toate cele bune 😉