Cum fotografiezi un eveniment de echitație

Participarea la un eveniment de echitație este foarte importantă pentru mine, pregătirea premergătoare evenimentului este la fel ca și în cazul tuturor evenimentelor la care particip. Ca fotograf profesionist în ziua in care se desfășoară evenimentul nu trebuie decât să îmi iau rucsacul și să plec. Pregătirea echipamentelor are loc în ziua precedentă. Alt aspect important sunt discuțiile cu privire la acces și vizitarea zonei înainte de eveniment pentru a stabili cele mai bune locuri din care poți să fotografiezi. Crearea unei imagini de ansamblu a zonei favorizeaza găsirea unor idei mai interesante de fotografiat.

Ultimul eveniment de echitație fotografiat a fost în luna decembrie a anului 2019. Evenimentul a fost organizat de Alin Cătinaș, proprietarul clubului de echitație Napoca Sport Horse. Discutând cu el înainte, mi-a oferit acces peste tot: de la echiparea călăreților, pregătirea cailor, încălzirea pana la ieșirea lor în arenă unde are loc competiția. Dacă fotografiezi pentru prima dată cai sau alte animale de talie mare este bine să întrebi înainte cunoscătorii care este comportamentul adecvat în preajma lor pentru a evita surprize neplăcute.

Am aflat multe lucruri interesante din care exemplific câteva:  nu este deloc recomandat să treci prin spatele unui cal, deoarece calul deși este un animal de talie mare, se sperie extrem de ușor, prin urmare te poți trezi cu o lovitura de copită, așadar te vei apropia de cal din lateral. Dacă dorești să îl mângâi, fii atent la felul în care își ține urechile: atunci când are urechile drepte (vertical) calul este alert/atent și interesat și atunci este cel mai bun moment pentru a fi mângâiat, dacă în schimb le apleacă spre spate, nu e prea bine dispus sau e temător sau nu are încredere, deci mai bine îl lași în pace. Dacă vrei să îi dai să mănânce un mar/morcov, vei ține mâna cu degetele intinse, nu îndoite pentru a evita mușcarea degetelor, etc…

Caii sunt, de regulă, animale prietenoase și simpatice, uneori însă oamenii nu știu cum să îi abordeze și rămân cu amintiri neplăcute, în niciun caz nu te apropii de un cal cu zgomote puternice sau gesticuland mult, te va percepe ca o amenințare, se va speria și te va alunga într-un fel sau altul, valabil pentru adulți și copii.

De regulă concursurile de acest gen încep dimineața, în jur de ora 9:00 – 10:00, eu ajung de fiecare data cu cel puțin o oră înainte, și continuă până după masă în jur de ora 16:00 – 17:00. Sunt multe etape, pauze, pregătiri (nisip, obstacole, etc…) și la final festivitatea de premiere. Unele concursuri se întin de mai multe zile.

Dacă vrei să folosești drona, ține cont că aceste animale, foarte sensibile la zgomote, trebuie familiarizate cu zgomotul ei, altfel nu vrei ca un sportiv să piardă o probă din cauză calului care s-a speriat de dronă.

În timpul competiției fii pregătit și urmărește sportivii cum sar peste obstacole cu aparatul de fotografiat la ochi, astfel poți surprinde imagini spectaculoase. De asemenea fotografiază pe modul de fotografie continuă și tot timpul în formatul RAW. În cadrul evenimentelor cu spectatori în general poti urmări și detaliile și reacția spectatorilor. Eu mai urmăresc prim planuri ale costumelor, decorurilor și a altor detalii specifice evenimentului respectiv.

Poți să fotografiezi doar caii când sar peste obstacole, dar asa ratezi momente importante și frumoase din manej cum se pregătesc caii. Pentru mine după ce am terminat de fotografiat un concurs de echitatie, la sfârșitul zilei fotografiile adunate trebuie să fie un tot unitar. Îmi place mai mult să am cadre din diferite unghiuri, diferite perspective, cu diferite distanțe focale, astfel albumul de la acel eveniment va fi unul diversificat, oferind privitorului imagini interactive.

Deși am participat la multe evenimente de echitație, mai jos găsești o galerie foto doar de la acest eveniment, ar fi fost mult prea multe fotografii de adăugat. Îți mulțumesc pentru că ai citit acest articol, sper că a fost de folos. Toate cele bune! 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *