Cum fotografiez iarna

Având în vedere că în această iarnă am fotografiat mult mai mult, asta în comparație cu anii trecuți, consider că este bine să vă ofer câteva din experiențele mele.

Știe toată lumea cum este iarna, friguroasă, cu zăpadă, dar cel mai important cu multe subiecte deosebite de fotografiat. Din cauză că iarna este un anotimp dificil și știm prea bine că ne scoate din zona noastră de confort, vin cu câteva sfaturi pentru ca această ieșire din zona de confort să fie cât mai reușită.

Îmbracă-te bine

Confortul personal este unul dintre cele mai importante aspecte atunci când fotografiez în orice perioadă a anului. Iarna este mult mai important, rezultatele obținute sunt afectate în mod direct din cauză că nu pot fotografia atunci când tremur de frig. Nu dau sfaturi cu privire la vestimentație, suntem diferiți între noi, dar cel mai important lucru iarna este să nu iți fie frig la: picioare, mâini, cap, iar starea ta generală să fie una foarte bună.

Aclimatizarea echipamentelor

Formarea condensului pe aparate sau obiective sau în interiorul lor este cauzată de schimbarea extremă a temperaturii. Încearcă să faci această schimbare mai delicat. Înainte să ieși afară la fotografiat lasă rucsacul închis cu echipamentele foto afară pentru 10-20 de minute. Răcirea echipamentelor va fi lentă.
Înainte să intri la căldură lasă toate echipamentele în rucsacul închis, în interior, protecția oferită de rucsac asigură o încălzire lentă a echipamentelor ceea ce este de preferat în locul uneia rapide care vine la pachet cu condesul.. Dupa 20-30 de minute o să poți fotografia în interior după ce echipamentele s-au aclimatizat cu temperatura din interior.

Menține bateriile calde iar aparatul și obiectivele reci

Nu cred ca are rost să spun ca toți acumulatorii trebuie să fie complet încărcați atunci când ieși la fotografiat iarna, însă ceea ce e important si subliniez, este să păstrezi acumulatorii într-un buzunar aproape de corp pentru a fi calzi. Uneori bateria pe care o înlocuiești nu este descarcată complet, încălzirea ei într-un buzunar apropiat de corp o poate readuce la viață pentru încă o sesiune foto mai scurtă sau mai lungă. După ce aparatul de fotografiat și obiectivele sunt aclimatizate cu temperaturile reci, este bine să rămână așa până când termini de fotografiat.

Parasolarul

Nu este de lăsat acasă, eu îl folosesc indiferent dacă ninge sau nu. Te ajută în ambele cazuri, dacă ninge nu ajung fulgii de zapadă pe lentilă sau filtru, dacă nu ninge protejeaza impotriva vântului și a impuritatilor purtațe de vânt, iar dacă este soare cred că știe toată lumea ce protejează.

Expunerea

Una dintre importantele reguli care trebuie folosită iarna este să supra-expui cu 1 – 1,5 trepte de expunere cadrele în care este multă zăpadă, asta din cauză că exponometrul calculează expunerea și produce un negativ de 18% gri. Ai grijă cât supra-expui, să nu pierzi detaliile în zonele de alb.

Filtru de polarizare

Pentru orice tip de fotografie peisagistică este folositor un filtru de polarizare. Acesta saturează culorile și ajută la întunecarea cerului albastru.

Rucsac în loc de geantă

Recomand rucsacul în orice împrejurare, dar mai ales atunci când trebuie să faci plimbări mari. Din proprie experiență îți spun că geanta purtată pe umar devine incomodă la un moment dat și o să trebuiască să o tot schimbi de pe un umăr pe altul, pe parcurs ce durerea se accentuează la umarul pe care este pusă.

Ochelari de soare

Să ai la tine o pereche, dacă iese soare, fără ochelari… ești… un chinez, soarele se reflectă puternic în zăpada albă și îți creează un disconfort enervant și se accentuează atât timp cât soarele este pe cer și tu fotografiezi.

Acum că am terminat partea plictisitoare o să trec la lucrurile care chiar contează.

Fotografiază după prima ninsoare

Fotografia iarna este frumoasă oricum și oricând din punctul meu de vedere, însă, după prima ninsoare când totul este alb: copaci, drumuri, case, parcă este cea mai frumoasă perioadă pentru fotografiat. Urmărește prognoza meteo, după aceea cu un search pe Google/Facebook poți să afli zonele în care a nins. Începe de dimineață și poți să planifici o zi frumoasă de fotografiat în mai multe locații cu zapadă curată. Zăpada proaspăt căzută creează efecte interesante.

Folosește sau nu trepied

Poate fi o idee bună să folosești un trepied atunci cand fotografiezi peisaje, te poți concentra asupra compozițiilor mai bine, însa eu nu îl prea folosesc decât atunci când chiar am nevoie de el, la lumina scăzută, noaptea, indiferent că este vară sau iarnă.

Plimbă-te mult

Stând pe loc nu faci fotografii decât la ce este în jurul tău, de aceea trebuie să te miști, face bine din mai multe puncte de vedere, te încălzești în timp ce mergi sau cel puțin nu ți se face frig, observi lucruri și perspective noi pe care nu le-ai văzut până atunci și mișcarea nu strică la nimeni, deci plimbă-te mult.

Caută fotografii

Vremea potrivnică te poate împiedica să ieși la fotografiat, dar aceasta creează scene importante, dinamice, dar și dramatice. Pregătește-te corespunzator și ieși la fotografiat, încearcă să găsești plăcerea fotografiei indiferent de anotimp și vreme.
Fotografiază urmele de animale în zapadă, fotografiază din mașina când ninge cu un timp de expunere între 1/10 și 1/60 și obții ceva frumos dacă
introduci în cadru și mașini care vin din sens invers, bineînțeles nu în timp ce conduci.

Te poți pregăti de iarnă fotografiind frunzele cu brumă sau frunze înghețate în apă, sau reflexii în apa înghețată.

Fotografiază obiecte de sezon

Caută obiecte care sunt asociate cu iarna, cele mai multe sunt probabil afară, sănii, skiuri, patine, manuși, căciuli, conuri de brad cu zăpadă. Unele dintre ele le poți aranja cum vrei tu și ai tot timpul la dispoziție să faci aranjamentele necesare până când esti mulțumit de compozitia obținută.

Iarna în interior

Atunci când spun iarna probabil te gândești la zăpadă, brazi, dar la interior te-ai gândit? Gândește-te și la interior, decorațiuni, brad, foc, lumânări, etc. Profită de oportunitățile care se ivesc și nu ezita să le fotografiezi.

Fotografia animalelor iarna

Sezonul rece nu este unul străin de apariția animalelor, nu toate animalele migrează, trebuie doar să te încarci cu multă răbdare. În unele cazuri am facut km și m-am întors acasă cu o pasăre fotografiată, alteori în câteva ore m-am întors cu ce mi-am propus, dar ține de mai multe lucruri printre care și norocul. Printre animalele fotografiate de mine iarna se numară: ciocănitoarea neagră, pițigoi, presura galbenă, căprioare sau lebede.  Despre cum fotografiez eu în sălbăticie găsești mai multe detalii în articolul: Fotografia wild life: Jocul așteptării.

Distrează-te cu bradul de CrăciunBrad craciun

Chiar dacă ți se pare că bradul de Crăciun este un subiect singular, poți fotografia cadre interesante în funcție de cât de creativ ești. Găsește reflexii interesante ale luminițelor în globuri și caută cadre cu decorațiuni interesante sau crengile bradului.

Cele mai interesante cadre din punctul meu de vedere sunt cele în care folosesc un timp de expunere de la 1/50 secundă până la 4-5 secunde, cu sau fără trepied. Îmi place foarte mult jocul de lumini obținut.

Dacă este Crăciun, urmează revelion

Iar de revelion știm cu toții că urmează focurile de artificii. Focurile de artificii le găsim doar la câteva evenimente importante de-a lungul anului, printre care și revelionul. Câteodată fotografiez de revelion, câteodată nu, depinde de mai multe lucruri. Oricum trepiedul este nelipsit în această situație, îmi place foarte mult efectele obținute. De regulă fotografiez cu bulb artificiile chiar dacă nu las mai mult de 30 de secunde, dar îmi place să am controlul și să opresc expunerea când vreau eu. De asemenea telecomanda este nelipsită în acest caz.

Mai jos gasești o galerie foto legat de tot ceea ce am spus mai sus, sper sa îți placă!

 

One thought on “Cum fotografiez iarna

  1. Iarna , privita prin lentila profesionistului readuce imagini fragmentate si o stare autentica din copilarie . Natura are magica ei frumusete si iarna poate fi atat de rece cat sa incalzeasca sufletele noastre . Prisma prin care surprinde fotograful iarna este cea mai potrivita.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *