Cum afectează Coronavirusul nunțile

Având în vedere situația actuală și stând de vorba cu mai mulți experți din domeniul nunților care a devenit o industrie, am decis să scriu acest articol pentru toți cei care sunt implicati și în special pentru miri.

Observăm că viața noastră de zi cu zi s-a schimbat mult, nimic nu mai este cum a fost, activitățile noastre zilnice s-au redus, iar cele care au rămas s-au transformat luând în considerare măsurile de prevenție inerente. Grijile sunt mari pentru cei care au nunta programată în lunile care urmează, iar semnele de întrebare se adună odată cu trecerea timpului.

Părerea mea

Pentru mine ca și fotograf profesionist m-a afectat foarte mult coronavirusul, tot ce a fost eveniment planificat, nuntă sau botez, în lunile Aprilie, Mai și Iunie, s-au reprogramat spre sfârșitul anului sau au fost anulate. Rămâne de văzut ce se va întâmpla cu evenimentele programate începând cu luna Iulie, dar lucrurile nu sunt promițătoare.

Ultimele declarații ale președintelui ne-a dat de înțeles că după data de 15 mai 2020 este posibilă ieșirea din starea de urgență și măsurile se vor „relaxa”, dar nu din cauză că facem noi progrese semnificative în combaterea coronavirusului. Eu consider că vom ieși din starea de urgență, dar la baza ieșirii sunt mai degrabă motive financiare, guvernul nu mai are bani pentru a prelungi această stare de urgență.

Ieșirea din starea de urgență garantează reluarea activității normale?

Cu siguranță nu! Măsurile chiar dacă vor fi relaxate, ele tot vor fi, iar organizarea unei nunți așa cum o știm cu toții, cel puțin până în luna septembrie 2020, dar aș zice tot anul 2020, nici nu poate fi vorba, asta este părerea mea bazată pe evoluția evenimentelor până în prezent. Ceea ce îmi întărește și mai mult această părere este faptul că școlile vor rămâne închise până la sfârșitul anului școlar, iar dacă școlile vor fi închise, cu siguranță nu vei putea organiza o nuntă cu 200 de persoane.

Oamenii continuă să se îmbolnăvească, să moară de Coronavirus și nu există un antidot la nivel mondial, iar până când acest vaccin va fi realizat și va putea fi folosit în masă, din păcăte, vor mai trece câteva luni, 8-9 luni în cel mai fericit caz, asta însemnă decembrie 2020 – ianuarie 2021.

Ce este de făcut?

Analizând un pic situația, mirii au puține soluții la îndemână:

  1. Cea mai drastică ar fi anularea nunții poate cu recuperarea unei parti din cheltuieli, urmând ca la un moment dat în viitor să reia din nou demersurile pentru organizarea nunții. Eu personal nu recomand asta, este pierdere de timp și bani. După ce ai mers la târguri de nunți și ai căutat sală, fotograf, videograf, DJ și lista continuă, să anulezi tot, ulterior să o iei de la capat? Nu are sens.
  2. Cea mai la îndemână ar fi amânarea evenimentului pentru o dată spre finalul sezonului, sau aș zice chiar pentru 2021.
  3. Altă variantă ar fi să aștepte și să spere că lucrurile se vor liniști și își vor putea organiza nunta în data stabilită, dar este o variantă riscantă.
  4. A patra variantă ar fi să luați legătura cu toti furnizorii de servicii și să vă planifice o dată de rezervă, în 2021. Astfel, daca nu vă puteți organiza nunta în 2020, o faceți în 2021.
  5. Ultima variantă este să așteptați să vedeți care sunt măsurile după 15 mai și să vă organizați nunta în 2020 într-un spațiu mare, și probabil cu mult mai puțină lume.

Variantele numerele 2 și 4 sunt cele mai bune. Reprogramarea nunții presupune cele mai mici pierderi financiare, asta dacă acționezi din timp. Cu căt luați mai repede decizia de a muta nunta pe altă dată, cu atât va fi mai ușor pentru toți cei implicați în organizarea și buna desfășurare a nunții voastre. În această industrie totul se bazează pe programări.

Dacă este foarte important pentru voi ca nunta voastră să fie organizată în 2020, reprogramați de pe acuma evenimentul spre finalul anului și sperați să o puteți organiza atunci. Oricum, luați în calcul o eventuală reprogramare pentru 2021. Recomandarea mea este reprogramarea din start a nunții pentru 2021, cea mai sănătoasă decizie.

Majoritatea invitaților este posibil să nu se simtă confortabil să participe la eveniment în acest an, pe cei cu copii îi exclud din start, părinții nu vor risca îmbolnăvirea copilului/copiilor. Unii pot fi destul de strâmtorați financiar, doar în luna aprilie au fost peste 1 milion de cereri de intrare în somaj tehnic. După ieșirea din starea de urgență estimez ca numărul oamenilor care vor intra în șomaj va fi semnificativ, deci este posibil ca numărul invitaților să scadă la nunți și din acest motiv.

Cum procedezi pentru a reprograma?

În perioada imediat următoare evenimentele nu se vor putea organiza, iar un lucru important este să nu intri in panică. Trebuie să te adaptezi la situație.

Cel mai potrivit este să iei legătura cu restaurantul unde ai programată nunta și să ceri date disponibile pentru sfârșit de an (eu insist pentru 2021), vezi ce îți propun ei și împreună luați decizia cea mai bună.

Înainte să definitivati data verificați și cu fotograful, videograful, wedding planer-ul, DJ, trupa și bineinteles cu nașii. Cu cât faci asta din timp, cu atât sunt mai mari șansele să păstrezi aceeași echipă.

Apar multe frustrări și neîmpliniri vă recomand să abordați cu calm fiecare situație, în fond cel mai important lucru este să fim cu toții sănătoși.

Sper că te-a ajutat acest articol și îți mulțumesc că l-ai citit!

Multă sănătate!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *