Compoziția în fotografie: ramele

Una dintre construcțiile fotografice cu un impact major de success este fotografierea unui subiect într-o ramă, naturală, creată de oameni sau chiar de tine. Folosirea ramelor în fotografie prezintă un risc de a utiliza excesiv și de a ajunge un clișeu, însă acestea sunt dovezi că fotografierea unui cadru în alt cadru funcționează, necesitând doar imaginație atunci când aplici acest procedeu de compoziție.  

Atractivitatea fotografiilor scenă în altă scenă se datorează, parțial, compoziției, însă are legătura și cu percepția din cauză că sporesc dimensionalitatea fotografiei, accentuând astfel faptul că spectatorul privește fotografia dintr-un plan în alt plan, atenția privitorul fiind atrasă spre interiorul fotografiei.

Atunci când fotografiezi și creezi rame naturale sau artificiale, acestui tip de compoziție îi lipsesc asocierile întâmplătoare, neinteționate pe care le vezi în alte tipuri de fotografie. De asemenea elementele unei fotografii în ramă sunt bine definite și plasate sub un control aproximativ. Asupra scenei ai stabilit anumite limite, ai impus o măsură de control și ai dat dovadă de organizare prin trasarea unei rame în jurul subiectului principal. Acest tip de fotografie orientează privirea spectatorului în interior deorece stabilește o direcție restrictivă din exteriorul fotografiei.

Fotografierea prin diverse rame create om, de natură sau chiar de noi fotografii, cum ar fi: ferestre, uși, gaura unei chei, tuneluri, crengile copacilor, sticle de plastic tăiate, conserve taiate la ambele capete, frunze, flori, etc.,  duc la realizarea unor fotografii deosebite cu o notă de creativitatea ridicată.

Cum trebuie să fie ramele într-o fotografie?

Ramele trebuie să fie vizibile și să fie separate ușor de restul imaginii, folosite corect ele trebuie să asigure o anume integritate și adâncime cadrului.

Cum transmiți adâncime fotografiei tale?

Poți face acest lucru prin doua modalitați: profunzimea de câmp și culoarea. Unul dintre modurile frecvent folosite este de a avea rama într-o mai culoare închisă decât restul imaginii, însă nu te axa doar pe acest lucru, caută și ramele de culoare deschisă și subiectele mai intunecate, sau rame de culoare rece si subiect de culoare cald, sau…sau.. J Legat de profunzimea de câmp îți recomand articolul controlează profunzimea de câmp, dacă ai nevoie.

Cum trebuie să fie ramele?

Ramele nu trebuie să fie complete și în majoritatea cazurilor nu sunt, ele ocupând doar o parte din prim plan. Experimentează și alege ramele cele mai potrivite pentru fotografiile tale.

Cum creez eu rame la evenimente?

Uneori pentru a crea o ramă la fotografia de evenimente, ori imi pun mâna in fața obiectivului, ori telefonul, ori diferite chestii pe care le mai am la îndemană, baterii, sticle sau diferite accesorii colorate. De asemenea, mă folosesc și de ceea ce găsesc la biserică, sala de eveniment sau chiar de oameni.

Mai jos găsești o galerie foto cu anumite fotografii în care am inclus eu rame. Sper că acest articol te-a ajutat și îți doresc toate cele bune!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *