Claritate 100% la realizarea fotografiilor

Focalizarea clară a subiectului este o cerință elementară, încât nu poate fi trecută cu vederea. Claritarea este una dintre cele mai importante calități ale unei fotografii, deși uneori ca și fotograf profesionist realizez imagini în care nu caut claritatea. La editarea fotografiilor pot fi corectate multe greșeli, dar ratarea focalizării poate face ca imaginea să fie lipsită de valoare.

În zilele noastre focalizarea se face automat, puțini sunt cei care aleg să facă fotografii folosind modul manual, totuși, greșelile nu sunt eliminate. Cea mai des întâlnită eroare folosind autofocalizarea este focalizarea asupra părții greșite a imaginii, cel mai banal exemplu este acela când focalizezi fundalul în loc de subiect.

O eroare mai subtilă este focalizarea nasului în loc de cel mai apropiat ochi într-un portret fără câmp de profunzime. Cu cât deschiderea diafragmei este mai mare, cu atât mai important este punctul de focus.

Cel de-al doilea caz al calității slabe frecvent întâlnite este imaginea mișcată. Acest lucru se poate întâmpla din cauza mișcării a aparatului de fotografiat sau din cauza mișcării subiectului, în timpul închiderii mai lente a diafragmei. Ca și precauție și din proprie experiență îți recomand verificarea fotografiilor cât mai curând posibil după ce ai fotografiat. Nu trebuie să exagerezi, dar dacă știi că condițiile de fotografiere sunt riscante, atunci trebuie să acorzi atenție specială.

Vizualizarea fotografiei pe ecranul aparatului de fotografiat simplifică mult viața fotografilor și oferă multe opțiuni decât fotografia pe film, lucru care mie îmi dă o senzație de securitate atunci când este vorba despre claritatea imaginii.

Am căzut pradă de câteva ori acestui pericol real, te uiți la ecran totul pare in regulă și treci la realizarea următoarelor cadre și atunci când ești la calculator procesând fotografiile este prea târziu pentru a mai putea face ceva. Din punctul meu de vedere este foarte dificil, dacă nu imposibil să îți dai seama de claritatea fotografiei fără să mărești imaginea realizată pe display deloc. Este recomandat să mărești scara la 50% sau ideal la 100% pe punctul focalizat.

Cum fac eu verificarea fotografiilor realizate?

Simplu. Aparatele de fotografiat din zilele noastre au diferite opțiuni și unele butoane le poți personalize după dorințele și nevoile fiecăruia dintre noi. Mi-am setat butonul OK de la aparatul de fotografiat ca în momentul în care îl apăs după realizarea unui cadru să îmi mărească scara fotografiei la 100% pe punctul de focus. Astfel, după ce am realizat câteva cadre, îmi ia câteva secunde să verific claritatea lor pe ecranul aparatului. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *