Stitching-ul are la baza un concept extrem de simplu și înseamnă combinarea fotografiilor care se suprapun parțial, într-o imagine mai mare. Cum? Prin diferite softuri prezente pe piață, unele contra cost, altele gratuite. Stitchingul îți oferă oportunitatea de a face panorame de până la 360° sau imagini la rezoluții foarte mari. Fotografii care realizează printuri de dimensiuni uriașe se bazează pe acestă tehnică.
Atunci când folosești stitching-ul pentru a suprapune de exemplu 4 cadre, va crește dimensiunea fișierului final de aproape 4 ori, la final vei obține o imagine mult mai mare.
Dacă dorești să fotografiezi o plajă, în loc să o fotografiezi cu un obiectiv de 50mm, poți să folosești un obiectiv zoom de 100mm și să fotografiezi plaja în secțiuni suprapuse. Folosești apoi softul pentru stitching și îți va rezulta o imagine de aproape 4 ori mai mare decât cea inițial fotografiată la 50mm.
Fotografiile panoramice
Principalul scop al stitchingului sunt fotografile panoramice, imaginile care sunt mai mari pe lungime decât pe înălțime. De ce sunt populare imaginile panoramice? Pentru că ne place să privim scenele mai mari pe orizontală, care ne oferă stabilitate, dar ar mai fi un motiv: ne place să explorăm cadrele frumoase, să ne „plimbăm” cu privirea pe ele.
Cât la % trebuie să fie suprapuse cadrele atunci când fotografiezi?
Un lucru important atunci când vorbim despre stitching este suprapunerea cadrelor. Această suprapunere trebuie să fie făcută în momentul in care fotografiezi.
Să zicem că faci o serie de 4 fotografii la un peisaj cu aparatul de fotografiat în poziția verticală. Cele două fotografii din mijloc trebuie să fie suprapuse atât între ele cât și peste prima și ultima fotografie din serie în procent de 30-40%. Softul de stitching identifică zonele asemănătoare din fotografiile tale după care îmbină tonurile și „țese” cele patru fotografii într-o imagine mare. Pentru a putea face o suprapunere eficientă softul trebuie recunoască cadrele, softul caută puncte corespondente în imaginile tale, cu cât sunt mai multe cu atât stitching-ul se va face mai ușor. Un lucru important de știut este că stitching-ul se face cu dificultate în zonele fără detalii, cum ar fi cerul, marea, sau alte zone asemănătoare.
Un alt sfat important când vine vorba despre fotografierea mai multor secvențe pentru a fi „lipite” ulterior este să optezi pentru setări manuale și să păstrezi setările constante.
Fotografierea multiplelor secvențe este recomandată să se facă de pe trepied, dar dacă nu ai, încearcă și din mână, eu am făcut chiar de pe un vapor in mișcare. Fotografia de prezentare a acestui articol am făcut-o de pe un vapor in timp ce ne departam de portul orașului Syros, Grecia.
Un beneficiu major al folosirii stitching-ului este crearea unei imagini statice la o rezoluție mare cu multe detalii.
Stitching-ul este o metodă simplă pe care eu am folosit-o și o voi folosi deoarece nu necesită eforturi mari, doar puțină atenție. Sper că acest articol te-a ajutat să înțelegi ce este stitching-ul și cum funcționează. Mai jos îți prezint o galerie foto cu fotografii folosind metoda prezentată în acest articol.
Toate cele bune!