Să recunoaștem, contractarea unui fotograf de nuntă este o problemă mare pentru miri. Din cauza acestui motiv am decis să vin în ajutorul mirilor cu un articol care să îi ajute să facă alegerea potrivită pentru cel mai important eveniment din viața lor.
În ziua de astăzi găsim fotografi ieftini și foarte scumpi. În funcție de prețul lor, dar nu numai, acesti sunt foarte implicați, dedicați sau foarte delăsători, urmărind în principal terminarea evenimentului și încasarea banilor, nu crearea de amintiri pentru miri. Din experiența mea vă prezint mai jos câteva situații de care trebuie să țineți cont atunci când căutați un fotograf profesionist de eveniment.
1. Angajați fotograful pentru o ședință foto înainte de semnarea contractului dacă nu sunteți 100% siguri. Într-adevăr acesta poate fi un cost suplimentar, dar este un cost mic, în comparație cu dezamăgirea fotografiilor nereușite din cea mai importantă zi din viața voastră. Personal am pățit acest lucru de vreo două ori. Am fotografiat o ședință foto Save the Date și o cununie civilă înainte cu mirii. După ce au vizualizat fotografiile, mirii au fost 100% împăcați că au făcut alegerea potrivită și eu că am semnat contractul.
Dacă nu puteți face o ședință foto, întâlniți-vă înainte de eveniment o dată, de două ori, de câte ori este nevoie. Ideea este că trebuie să creați o legătură cu fotograful. Din experiența mea, cu cât relația cu mirii a fost mai strânsă cu atât mi-am practicat meseria mai bine și cu atât mai reușite au fost fotografiile.
2. Comunicare este cheia. Asigurați-vă că fotograful știe ce doriți. Unii fotografii vor crea diferite scene cu aceesoriile, cu rochia de mireasă, alții nu vor face asta. Unii vor fi atenți să nu rateze fotografii cu invitații cheie, pe alții nu îi interesează acest lucru, unii vor veni îmbracați la camașă și sacou, alți în pantaloni de trening. Sunt și fotografi cu un grad de empatie ridicat care fac toate cele de mai sus și mă bucur că eu sunt unul dintre ei și când spun acest lucru mă bazez pe recenziile clienților mei, însă sunt și fotografi la care gradul de empatie este mai scăzut sau nu există, iar în acest caz trebuie să vă asigurați că fotograful știe înainte de eveniment tot ceea ce vă doriți.
3. Căutați un fotograf de evenimente. Fotografia se practică in diferite domenii, la fel si fotografii sunt specializați în diferite domenii. Un fotograf de peisaj sau unul specizlizat în fotografia de arhitectura cu siguranță nu va fi potrivit pentru a fotografia o nuntă. O experiență neplăcută trăită de o mireasă din Statele Unite ne arată că nici măcar persoane care a absolvit un colegiu de arte, nu stăpânesc fotografia de eveniment:
„Chiar nu mi-am făcut cercetarea când a venit vorba de fotografi. Sincer am crezut că un fotograf este fotograf și nu contează cu cine am mers, atâta timp cât sunt ieftini. L-am angajat pe vărul meu care tocmai absolvise un colegiu bun din Los Angeles. El și soția lui au absolvit ambii facultate de arte și s-au specializat în fotografie. Am crezut că asta înseamnă că vor fi bombă. Nu au fost! Nu te voi plictisi cu restul poveștii, dar până la urmă imaginile au fost groaznice și puține mi-au plăcut, poate zece dintre ele. Mi-am planificat singura nunta și nu am avut pe nimeni cu experiență care să mă ajute. Mi-aș dori să fi făcut asta diferit.” – Barbara, Michigan
4. Temele făcute. Verifică fotografii care îți plac pe site-urile și blog-urile lor personale. Pe rețelele sociale puteți vedea ultimele lor lucrări și cel mai important uitați-vă la recenziile acestora. În acest fel, aveți o idee fermă despre stilul de fotografie pe care îl veți primi și vă poate ajuta să strângeți câteva idei despre ce fotografii doriți. În acest fel puteți identifica calitatea și gama de abilități pe care le are fotograful dvs.
Ultimul lucru pe care îl doriți este să scoateți o grămadă de banii în ziua nunții și să nu aveți niște fotografii fantastice la care să vă uitați.
5. Merită să ai ce este mai bun. Deși puteți obține o ofertă bună cu un fotograf nou în industrie sau de la unul fără experiență, trebuie să găsiți pe cineva în care aveți încredere ca va face ceea ce trebuie. Perfecțiunea vine cu experiență, iar fotografia de eveniment este din punctul meu de vedere ce mai dificilă. Știm foarte bine că pentru fotografii reușite lumina bună este esențială, ei bine, în ziua nunții fotografii se lovesc de cele mai proaste condiții de iluminare, acasă la miri, la cununia civilă, la biserică, în lumina puternică a soarelui, sau la sală. În aceste locații lumină este diferită, uneori foarte proastă, alteori prea puternică. Având în vedere că fotograful trebuie să ajusteze constant setările aparatului de fotografiat se mai lovește și de spații strânse, aglomerație, stres și organizare oamenilor. Mai mult, totul se desfășoară contra cronometru. Din cauza motivelor de mai sus, un fotograf cu experiență știe să gestioneze aceste situații și să extragă maximul posibil.
Mai jos vă prezint două experiențe avute de mirese, ce este drept, nu din România, dar vă asigur că și în România au fost alții cu experiențe la fel de proaste și uneori și mai proaste de atât.
„Mi-aș fi dorit să nu fi ales fotograful după buget, pentru că acea zi a fost atât de specială pentru mine și tot ce trebuie să privesc înapoi sunt amintirile care se estompează și fotografiile nenorocite care nu-mi plac. Lecţie? Nu angajați un fotograf de buget.” – Flika, California
„Vă voi spune un mic secret – în calitate de mireasă recentă, mi-aș dori să fi acordat prioritate fotografiei și mai mult. Aș fi cheltuit mai puțin pentru mâncare și decor și pentru a participa atât de mulți oameni. Eu și soțul meu am fi avut o nuntă mai mică și mai aventuroasă la răsăritul soarelui pe un vârf de munte sau ceva similar. Astfel am fi putut investi mai mult într-un fotograf și amintiri. Nu mă înțelegeți greșit, nunțile mari sunt fantastice! Este vorba de ceea ce vrei și ce ai dori să acorzi prioritate. Vrei grămezi de mâncare gourmet? Fă-o! Vrei o rochie de mireasă de modă? Ia-o!” – Maggie, Missouri
Deși suntem in 2021 încă aud discuții la diferite evenimente despre fotografi care nu oferă materialele la timp, sau care le-au pierdut, sau care le primesc… când poate fotograful să le termine, 2-3 luni până la 5-6 luni. Din punctul meu de vedere este o bătaie de joc și o lipsă acută de profesionalism față de acei miri să le oferi materialele după 2 luni.
O să vă povestesc o mică întâmplare care a avut loc în 2018 la o nuntă în România: am fost angajat de o perechere de miri pentru partea de videografie la nunta lor. Nu o să vă plictisesc tu toată povestea, ideea este că după un an de la nuntă au primit o parte din fotografii editate într-un mod în care oamenii arătau mai mult ca zombii, decât ca oameni. Nu le-au plăcut deloc fotografiile și din ce mi-a relatat mireasa, mama ei s-a apucat de plâns când a văzut fotografiile. De comun acord cu mireasa le-am solicitat fotografilor materialele brute și după ce au trecut încă vreo două luni am reușit să intru în posesia lor pentru a le reedita toate fotografiile de la nunta lor. În contractul încheiat între miri și fotografi nu era specificat termenul de livrare a fotografiilor editate.
În timp ce alți fotografi nu oferă fotografiile la timp mirilor, eu le ofer în ziua nunții o serie de 15-30 de fotografii editate la sala de evenimente în funcție de pachetul ales și restul fotografiilor în maxim 20 de zile lucrătoare de la eveniment. Pentru mirii care sunt interesați de serviciile mele de fotografie am pregătit următoarele oferte foto pentru nunți.
Vă doresc să vă găsiți fotograful care să surprindă cea mai importantă zi așa cum vă doriți. Mai târziu, nu puteți angaja un alt fotograf mai bun pentru a se întoarce și a vă fotografia nuntă după ce aceasta s-a terminat.